Portofelele jucatorilor de la Bursa nu s-au golit inca, daca ne uitam la volumele mari de actiuni tranzactionate ieri. Lichiditatea in crestere a dus la o valoare totala a schimburilor cu titluri de 44,6 milioane lei, echivalentul a 12,4 milioane euro. Indicele BET a urcat cu 1,1%, in timp ce cresterea la nivelul intregii piete a fost de 0,3%, fapt ce arata ca piata a fost sustinuta, ca de obicei, de cele mai performante zece titluri. BET-FI a castigat, din nou, cel mai mult, adica 1,4%.
Surpriza sedintei a fost oferita de Rompetrol Rafinare, care a reusit sa impinga SIF 5 Oltenia pe locul doi. Volumul de actiuni RRC transferat a fost impresionant, de aproximativ 100 milioane de titluri, iar rulajul s-a ridicat la 12 milioane lei. Cotatia a urcat cu 1,6%, ajungand la 0,1200 lei/actiune, foarte aproape de maximul istoric atins in luna februarie, de 0,1250 lei/actiune.

Unii analisti nu sunt surprinsi de lichiditatea mare a pietei. Banii erau pregatiti, se simtea ca urmeaza un suflu nou de mai bine de o luna, declara Adrian Pop, director general adjunct al societatii de brokeraj BT Securities. El afirma ca sunt active, in piata, fonduri straine, ceea ce se reflecta in volumele mari tranzactionate.

Romanii nu au destui bani incat sa cumpere pachete semnificative de titluri. Si la Rompetrol, si la SIF-uri, sunt investitii straine. Modificarea pragului de detinere din capitalul social la societatile financiare a atras capitaluri straine. Nerezidentii pot investi, acum, 20-30 milioane euro in actiuni SIF, comparativ cu 9-10 milioane euro, cat puteau investi inainte de aceasta decizie, spune Adrian Pop. El precizeaza ca SIF-urile au, in continuare, potential de crestere. De altfel, intreaga piata are potential de crestere, spre deosebire de celelalte burse europene.

Daca Rompetrol se afla pe val, actiunile Petrom au inceput sa piarda din nou. Cotatia titlurilor SNP a scazut, ieri, cu 0,8%, pana la 0,4550 lei/actiune. S-au efectuat schimburi cu 6,9 milioane de actiuni, la valoarea de 3,1 milioane lei.

Adrian Pop afirma ca exista un vanzator foarte mare, care vinde, de mai multa vreme, actiuni SNP, iar, deocamdata, nu exista o contraparte, care sa deblocheze aceasta actiune.

Al doilea titlu, cu mare cautare in piata, SIF 5 Oltenia, a crescut cu inca 1%, inchizand la 2,0100 lei/ actiune. Volumul tranzactionat a fost de 2,4 milioane actiuni, cu un rulaj de 4,9 milioane lei. SIF 2 Moldova a fost, de asemenea, foarte lichida, astfel ca s-au transferat 2,2 milioane titluri, la valoarea totala de 3,8 milioane lei. Pretul a urcat cu 1,7%, ajungand la 1,7400 lei/actiune. Aceeasi crestere au inregistrat-o si actiunile SIF 3 Transilvania, doar ca s-au tranzactionat mai putine titluri, 1,8 milioane. Directorul general adjunct al BT Securities spune ca, ieri, s-au vandut pachete de actiuni SIF 3 pentru a se achizitiona titluri SIF 5. In cazul SIF 5 si SIF 2, sunt investitori mari care isi consolideaza pozitiile si de aceea se cumpara mult aceste actiuni, spune analistul.

SIF 1 Banat-Crisana a facut obiectul unor tranzactii de 1,5 milioane actiuni, cu un rulaj de 2,5 milioane lei. Cotatia ajuns la 1,6600 lei/ actiune, cu 1,2% mai mare fata de cea anterioara. Pretul actiunilor SIF 4 Muntenia a crecsut cu 1,5%, pana la 1,2800 lei/ actiune.

Titlurile Bancii Transilvania au mai castigat, ieri, 1,8%, inchizand la 1,0800 lei/actiune. Lichiditatea relativ mare s-a mentinut, astfel ca s-au transferat 4,3 milioane de titluri TLV, la valoarea totala de 4,6 milioane lei.

BRD a evoluat, de asemenea, pozitiv, cresterea pretului de referinta a acestei actiuni fiind de 1,5%, pana la 13,1000 lei/actiune.

Tot pe volum oarecum scazut, de 469.500 actiuni, titlurile Antibiotice au mai castigat 1%, pretul ajungand la 0,9400 lei/actiune. Antibiotice revine in atentia investitorilor, dupa ce AVAS (actionarul majoritar - n.r.) da semne ca ar intentiona sa privatizeze societatea, in urma interesului manifestat de companii straine, precum Ozone, spune Pop.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri