Piata romaneasca de asigurari ar putea avansa cu cel mult 8% in acest an, estimeaza jucatorii din piata, care mizeaza pe nevoia de protectie a firmelor in conditiile crizei si sustin ca cererea de asigurare pe segmentul corporate a inceput deja sa creasca, mai ales pentru proiecte de infrastructura, scrie NewsIn.
"Estimez o crestere de 7-8% in acest an, mai ales pe fondul unei revigorari a creditarii in a doua jumatate a anului", a declarat Dumitru Ceraceanu, specialist al pietei de asigurari.

El a explicat ca, de obicei, asigurarile de viata sau de locuinte se vand "la pachet" cu creditele imobiliare.

Directorul diviziei de vanzari alternative din cadrul Asirom, Catalin Stroe, considera ca piata romaneasca de asigurari va creste in a doua jumatate a acestui an intr-un ritm asemanator primelor sase luni, respectiv cu 5,5%, sau "poate usor mai mult".

"Avem din ce in ce mai multe cereri de asigurare pentru proiecte de infrastructura si tot mai multe companii constientizeaza nevoia crescuta de asigurare in noul mediu economic, caracterizat de resurse dramuite, care cu siguranta nu le-ar permite reluarea business-ului dupa un incendiu sau o catastrofa", a mentionat Stroe.

El a explicat ca avansul pe segmentul corporate ar putea compensa stagnarea de pe segmentul de asigurari pentru persoane fizice, in conditiile in care populatia nu mai cumpara masini noi si nici nu mai face investitii ca in anii trecuti. In schimb, se constata o crestere a vanzarilor de polite de locuinte.

La randul sau, presedintele directoratului Astra Asigurari, Radu Mustatea, estimeaza o crestere de 5% in acest an pe fondul crizei. "Estimam o crestere de doar 5%, pentru ca totusi potentialul de asigurari este inca mare", a mentionat Mustatea.

Directorul de asigurari generale al Generali Asigurari, Adrian Marin, se asteapta, intr-o varianta optimista, la o crestere cu cel mult 9-10% a pietei de asigurari generale, avand in vedere efectele crizei asupra afacerilor asiguratorilor.

"As mentiona, pe partea de asigurari non-life (generale n.r.), impactul negativ pe care l-a avut asupra pietei de asigurari auto scaderea dramatica inregistrata de piata de leasing", a afirmat Marin.

Asigurarile generale merg mai bine in criza decat cele de viata

Pe segmentul de asigurari de viata, asiguratorii se asteapta in acest an, intr-o varianta optimista, la o crestere de cel mult 3% fata de 2008.

Directorul general al BCR Asigurari de Viata, Florina Vizinteanu, estimeaza insa o crestere cu circa 2-3% a pietei de asigurari de viata in acest an, in ciuda contractiei economice severe, in conditiile in care a constatat o evolutie mai buna a pietei in al doilea trimestru.
In schimb, alti manageri din sector se asteapta mai degraba la o stagnare a pietei.

"Consider ca in a doua parte a lui 2009, piata asigurarilor de viata va stagna, cu un volum de prime brute subscrise in jurul cifrei de 1,8 miliarde lei", a declarat Cornelia Coman, director general al ING Asigurari de Viata si presedinte al consiliului de administratie al ING Fond de Pensii.

De aceeasi parere este si directorul directiei de asigurari de viata al Generali Asigurari, Ovidiu Racoveanu.

"Scaderea produsului intern brut va influenta, probabil, in sensul unei stagnari, piata asigurarilor de viata. Probabil va fi o crestere foarte usoara, de 1-2% in acest an", a estimat Racoveanu.

In acelasi timp, oficialul Asirom considera ca "pe segmentul viata cresterea va fi reluata atunci cand vom vinde preponderent protectie - misiunea fundamentala a asigurarii - si nu investitii, pentru ca increderea publicului a fost zdruncinata de politele 'unit-linked' (cu componenta investitionala), a caror valoare este legata direct de portofolii de actiuni", a spus Stroe.

El a adaugat ca Asirom a ales sa diversifice oferta de produse destinate protectiei cu o polita de asigurare de sanatate care garanteaza plata tratamentului, pe langa spitalele din Romania, in 140 de spitale de top din Austria pentru orice fel de afectiune.

Piata romaneasca de asigurari a crescut cu 5,55% in primul semestru al acestui an, pana la 4,67 miliarde lei, avansul de pe segmentul asigurarilor generale compensand declinul inregistrat de asigurarile de viata. Piata asigurarior generale a crescut cu 7,58%, iar segmentul asigurarilor de viata a scazut cu 2,7%, potrivit CSA.

Anul trecut, companiile de pe piata romaneasca de asigurari au inregistrat prime brute subscrise de 8,8 miliarde lei (2,4 miliarde euro), in crestere cu 22,4% fata de 2007.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri