Banca centrala nu crede ca, in conditiile macroeconomice actuale, cursul de schimb se va mentine stabil si "se va feri" sa intervina in piata valutara, pentru ca politica monetara sa ramana credibila in ideea intrarii in zona euro, a spus directorul Directiei de Stabilitate Financiara din BNR.
"Pe cadrul macroeconomic actual, nu avem sperante sa avem curs de schimb stabil in perioada urmatoare, iar BNR se va feri sa se implice ca sa ajunga un blind ally. (...) E clar ca politica bancii centrale va fi sa evite interventiile, in masura in care politicile economice o vor sprijini pe cea monetara", a afirmat Ion Dragulin, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca, in ideea aderarii la zona euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie sa pastreze credibilitatea politicii monetare, prin evitarea interventiilor.

"Obiectivul trecerii la euro e ca pana atunci politica de curs sa fie credibila, sa ajungi la momentul intrarii in ERM II (anticamera zonei euro n.r.) cu un curs recunoscut de piata. Daca BNR va tine cursul va veni clipa cand isi va da seama, intr-o luna sau doua, ca e imposibil sa intre in mecanism", a mentionat Dragulin.

In 8 octombrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, in plenul Parlamentului, ca principalul obiectiv strategic pentru noul Consiliu de Administratie al BNR este adoptarea euro "la orizontul lui 2014-2015", tinta "ambitioasa, dar realizabila".

Banca centrala si guvernul si-au propus ca Romania sa adopte moneda unica europeana in 2014, ceea ce inseamna intrarea in ERM II in 2012. Potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa, intrarea efectiva in zona euro ar putea avea loc la 1 ianuarie 2015, daca Romania primeste decizie favorabila in 2014



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri