Daca la inceputul acestui an se discuta despre cresterea impozitului pe castigul din capital de la 1 la 10%, guvernantii au revenit luna aceasta cu o noua cota, de 16%. Iar efectele ar putea sa se vada in randul investitorilor inca de la sfarsitul acestui an, dar nu prin retragerea de la tranzactionare, ci mai degraba prin cresterea orizonturilor de plasament.
Noile modificari ale cotei de impunere pentru castigul de pe piata de capital sunt, in primul rand, de natura sa duca la o neincredere a investitorilor in sistemul romanesc. Razvan Pasol, director general al Intercapital Invest, a precizat ca nu este vorba neaparat de increderea in mecanismele bursiere, ci de increderea in guvernanti si in intentiile acestora referitoare la piata de capital. Avand insa in vedere ca piata de capital se bazeaza pe mecanisme si institutii destul de solide in Romania, increderea investitorilor in acestea nu se poate diminua. Insa in ceea ce-i priveste pe guvernanti, lucrurile stau altfel. Daca pana acum vorbeam numai de un dezinteres al statului pentru piata de capital, anul acesta deja am trecut intr-o alta etapa, in care vorbim pur si simplu de bataie de joc, a tinut sa mai comenteze Pasol.

O reactie a Bursei la noile modificari ale Codului Fiscal intrevede si Iulian Panait, presedinte al societatii de consultanta KTD Invest. In opinia sa, Bursa nu reactioneaza acum prioritar la stirile negative, ci mai degraba la nesiguranta, mai ales in prezent, cand asupra unui subiect atat de important cum este impozitarea planeaza dubii.

Principalii vizati

Majorarea impozitului la 16% afecteaza in primul rand speculatorii, cei care aleg orizonturi investitionale mai mici de un an. Masura este benefica, daca luam in considerare ca diminuarea ponderii tranzactiilor speculative este prioritara pentru cresterea sustenabila a unei burse. In plus, la BVB, speculatorii au o importanta in scadere, dar care o depaseste totusi pe a investitorilor pe termen lung. Razvan Pasol explica aceasta situatie prin faptul ca ducem lipsa de investitori institutionali in Romania, acestia fiind cei mai importanti pentru orizonturi mai mari de plasament. Spre exemplu, asiguratorii si bancile nu sunt interesate sa investeasca pe piata, fonduri private de pensii nu avem, fondurile de investitii locale sunt destul de mici, iar cele straine intra cu prudenta.

Proba de vointa

Daca pentru perioade de detinere a actiunilor mai mici de un an un investitor ar trebui sa plateasca la stat 16% din castig din 2006, pentru a evita acest lucru poate lua in calcul si renuntarea la piata de capital. Dar Bursa romaneasca, fiind una in formare, are un potential ridicat de a aduce castiguri importante pentru cunoscatori. Si, cu toate ca diferenta dintre 1% (cota perceputa pentru castigul din capital la actiunile detinute mai mult de un an) si 16% este mare, in valoare absoluta nu este covarsitoare, sustine directorul Intercapital Invest. In plus, daca un speculator obtine un randament de 50% in 2006 (tinta perfect rezonabila), atunci va ramane cu un profit net de 42% dupa impozitul de 16% (50%x0,84) - in continuare un randament foarte bun, tinand cont de alternativele in instrumente cu venit fix, ceea ce nu justifica retragerea de la BVB, a comentat Pasol.

In aceste conditii, cei care vor dori totusi sa plateasca la stat o cota mai mica din castigul obtinut la Bursa au la dispozitie posibilitatea sa-si mareasca orizontul investitional la perioade mai mari de un an, nicidecum sa renunte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri