Romanii au contractat mai putine credite dupa ce a intrat in vigoare ultimul set de norme emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Bancherii admit ca rata de crestere a creditarii s-a redus, dar nu avanseaza cifre. Potrivit estimarilor reprezentantilor primei banci din sistem inainte de intrarea in vigoare a normelor BNR, acestea urmau sa diminueze rata de crestere a creditarii cu circa 20%.

"Ritmul de creditare s-a mai domolit la persoanele fizice. La persoanele juridice, ritmul de creditare este normal", ne-a declarat directorul general adjunct al BRD-GSG, Petre Bunescu. Acesta a precizat ca BRD acorda in continuare imprumuturi in valuta. O serie de banci de pe piata autohtona au depasit plafonul maxim de 300% din fondurile proprii in limita caruia pot acorda credite in valuta.


Vanzarile in rate au scazut cu circa 20%

"Initial, anuntarea in august de catre BNR a introducerii noilor norme privind limitarea creditului de consum a avut o influenta pozitiva asupra vanzarilor Altex, care au totalizat 27 milioane de euro (TVA inclus). Efectul intrarii in vigoare a normelor BNR a fost resimtit in luna septembrie, cand vanzarile noastre au scazut pana la 22 milioane de euro", ne-a declarat Dan Ostahie, CEO Altex. Acesta a precizat ca scaderea volumului vanzarilor in rate ar fi putut fi mai mare, dar efectul normelor BNR a fost atenuat de aceste lanturi de magazine prin introducerea de noi produse. Bazandu-se pe efectul acestora, Ostahie afirma ca volumul vanzarilor estimat pentru finele anului - 330 milioane de euro -, va fi atins. Sarbatorile de iarna vor majora vanzarile magazinelor de retail in pofida ultimelor norme ale BNR. "In perioada urmatoare se estimeaza ca piata isi va reveni si isi va relua ritmul normal, asa cum s-a intamplat si in urma normelor BNR din februarie 2004. De data aceasta, revenirea pietei va fi impulsionata si de apropierea sezonului sarbatorilor de iarna", a precizat Ostahie.


Taiati de pe lista clientilor eligibili

Mai multe categorii de romani au fost taiate de pe lista clientilor eligibili odata cu intrarea in vigoare a noilor norme ale BNR. Reamintim ca, potrivit noilor norme, plafonul maxim de indatorare a fost stabilit la 40% din veniturile nete ale imprumutatului sau cele ale familiei acestuia. Totodata, ratele aferente creditelor de consum sunt de cel mult 30%, iar cele ale imprumuturilor pentru cumpararea de locuinte - de 35% din veniturile contractantului.


Credite imobiliare, numai cu numele

Creditele imobiliare au ramas in portofoliile bancilor numai cu titulatura, deoarece intre aceste imprumuturi si cele ipotecare nu mai exista diferente esentiale. Caracteristicile creditelor imobiliare erau un avans mai mic si o rata lunara mai mare, acompaniate de o dobanda mai mare decat cea practicata pe piata. In cazul unora dintre institutiile bancare, creditele imobiliare permiteau de exemplu o rata lunara de 50% din veniturile imprumutatului, dar avansul trebuia sa reprezinte cel putin 30% din valoarea imobilului achizitionat. Potrivit noilor norme ratele, lunare aferente unui credit pentru achizitia unei locuinte nu mai pot depasi 35% din venituri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri