Organizatiile profesionale si de reprezentare ale investitorilor straini din Romania au semnat o scrisoare deschisa adresata autoritatilor guvernamentale pentru a atrage atentia asupra problemelor inca nerezolvate din sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II), care afecteaza atat interesele participantilor, cat si pe cele ale investitorilor straini, actionari ai companiilor de administrare a fondurilor de pensii private de pe piata locala.
Scrisoarea contine si un raport de tip „white paper” care vorbeste despre nivelul contributiilor, initiativa nociva de „garantare a inflatiei” si alte aspecte aduse in discutie de diferite parti, in ultimul an si jumatate, de la startul efectiv al Pilonului II.

Aceasta initiativa a investitorilor straini, coordonata de Camera de Comert a Olandei din Romania si la care au aderat Camera de Comert a Statelor Unite din Romania (AMCHAM), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Camerele de Comert ale Italiei, Elvetiei si Marii Britanii din Romania, este al doilea demers de acest fel din 2009, dupa ce in luna februarie ambasadorii Olandei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii si Statelor Unite ale Americii au semnat o scrisoare comuna care atrage atentia autoritatilor privind efectele negative multiple ale propunerii de inghetare a contributiilor virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii din Romania.

„Camera de Comert a Olandei din Romania, AMCHAM, Consiliul Investitorilor Straini, precum si Camerele de Comert ale Italiei, Elvetiei si Marii Britanii din Romania au decis sa adreseze o scrisoare deschisa premierului Romaniei, privind sistemul de pensii de stat si cel privat. Prin aceasta scrisoare deschisa incercam sa atragem atentia Guvernului asupra problemelor existente si viitoare din cadrul sistemului de pensii”, a declarat Nuria Simon Artigas, director executiv al Camerei de Comert a Olandei din Romania, cu ocazia transmiterii scrisorii catre autoritatile din Romania

"Este convingerea noastra ca, daca Guvernul nu revine la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II de pensii private, aceasta va afecta cu siguranta veniturile viitoare ale salariatilor romani de astazi, dar va avea si un impact negativ asupra intregii economii a Romaniei. Investitorii straini care au fondat aici companii de administrare a fondurilor de pensii private isi pierd increderea in acest sistem si in Romania, daca aceste reforme nu continua asa cum au fost ele propuse la startul sistemului. Reducerea populatiei active, care contribuie la bugetul public de pensii, combinata cu procesul de imbatranire a populatiei pun o presiune tot mai mare pe sistemul public de pensii existent in Romania".

In prezent, in Romania functioneaza sistemul de pensii private cu cel mai redus nivel al contributiilor (doar 2%) din intreaga lume, in timp ce fondurile de pensii private au obinut printre cele mai bune rezultate investitionale la nivel mondial de la lansarea din luna mai 2008 si pana in prezent. Pana la sfarsitul lunii septembrie 2009, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat un randament mediu anualizat de 15%, adica 9,7% in termeni reali (peste inflatia din aceeasi perioada).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri