O informtie falsa, atribuita Guvernului, era sa arunce in aer sistemul bancar.
Agentia de presa Mediafax a difuzat ieri, la ora 14:20, o stire de maxima importanta pentru sistemul bancar. "Guvernul intentioneaza sa schimbe intreaga conducere a BCR, inclusiv pe presedintele executiv, Nicolae Danila, printre numele avute in vedere, pentru a prelua aceasta functie figurand fostul viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, Mihai Bogza, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. Statul, in calitatea de actionar cu cel mai mare pachet de la BCR, va solicita inlocuirea intregii conduceri executive a bancii. Cele mai mari sanse pentru functia de presedinte executiv le are fostul viceguvernator BNR, Mihai Bogza, au spus sursele citate", se arata in stirea Mediafax.

ZVONURI.

Difuzarea acestei informatii intr-o zi de duminica, cand este greu de verificat, este cel putin curioasa. Publicarea unui zvon, fara fundament si credibilitate, poate afecta atat stabilitatea sistemului bancar, cat si economia.

Potrivit surselor agentiei de stiri, Guvernul ar fi intentionat schimbarea conducerii BCR, chiar daca statul nu mai este actionar majoritar la banca. BCR a fost privatizata anul trecut, cand BERD si IFC au intrat in posesia pachetului de control de 50% din actiuni, plus doua actiuni de control. Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, are statutul de simplu angajat, iar performantele lui sunt evaluate periodic. Conducerea executiva are un contract de management cu clauze bine precizate in care nu sunt incluse criterii politice legate sau nu de schimbarile electorale. Atat BERD, cat si IFC, potrivit unor surse bancare demne de incredere, si-au exprimat satisfactia pentru rezultatele obtinute in 2004.

INTERESE.

BCR este cea mai mare banca din Romania in functie de valoarea activelor, care au depasit sase miliarde de euro la finele anului trecut. Aruncarea in piata a unor informatii false poate fi o incercare de destabilizare a bancii in momentul in care institutia se afla in procedura de obtinere a unui credit extern in valoare de 400 milioane de euro. Zvonurile ar putea duce la obtinerea creditului la dobanzi mai mari sau chiar la esecul obtinerii intregii sume.

Aparitia acestei stiri false poate fi o incercare de denigrare a Guvernului, care sustine ca nu ia decizii politice de schimbare a cadrelor, ci numai bazate pe competenta acestora. Fostul redactor-sef al stirilor Mediafax, Valeria Buric, este in prezent consilier de stat la Palatul Cotroceni.

DEZMINTIRE

Surse de la varful conducerii AVAS au dezmintit intentia de a schimba conducerea executiva a BCR. Mai mult, Guvernul a trimis un comunicat difuzat de Mediafax la ora 15:58, prin care preciza clar ca nu s-a discutat schimbarea conducerii executive a BCR. "Acest lucru nu se va intampla, cata vreme conducerea executiva isi indeplineste criteriile de performanta. Prioritatea Guvernului este de a privatiza BCR in cele mai bune conditii pentru Romania", se mai arata in comunicatul Guvernului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri