Reprezentantii societatilor de investitii financiare contesta legitimitatea Ordonantei Guvernamentale 41/ 2005 privind reglementarea unor masuri financiare si spun ca vor cere Parlamentului sa corecteze actul normativ. Este vorba despre ordonanta care a ridicat de zece ori pragul de detinere la SIF-uri, la un procent din capitalul social al acestora. Insa nu decizia modificarii pragului de detinere este criticata de presedintii SIF-urilor. Ei contesta prevederile legate de drepturile de vot ale actionarilor. Ei vor ca parlamentarii sa completeze ordonanta pentru ca aceasta sa reglementeze clar, fara echivoc, detinerea de actiuni la aceste societati si protejarea actionarilor, dupa cum a declarat, ieri, in cadrul Forumului pietei de capital, Mihai Fercala, presedintele SIF 3 Transilvania.

Ordonanta nu este suficient de explicita in privinta drepturilor de vot ale actionarilor. Problema votului cumulativ nu raspunde cerintelor SIF, sustine Fercala, deoarece acestea nu sunt societati comerciale.

Se pune problema votului cumulativ la societatile unde exista actionari minoritari, or SIF-urile sunt organisme de plasament colectiv, chiar daca Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare include aceste societati la capitolul alte organisme de plasament colectiv. El mai spune ca ordonanta are lacune, nedefinind termeni importanti precum preluari ostile, actiune concertata sau obligatiile insiderilor, notiuni existente in legea pietei de capital si care nu sunt explicitate. Reprezentantii SIF-urilor cred ca prin emiterea ordonantei 41 se urmareste, de fapt, schimbarea lor de la conducerea acestor societati.

Presedintele SIF 1 Banat-Crisana, Ioan Cuzman, acuza, la randul sau, faptul ca nu se tine cont ca cele cinci societati financiare sunt cele mai lichide de pe piata bursiera, exceptand companiile petroliere. SIF-urile au o capitalizare totala de peste un miliard de euro si aduc investitorilor randamente foarte bune, spune Cuzman. Aceeasi parere este impartasita si de presedintele Muntenia Invest, Petre Pavel Szel.

Pe de alta parte, presedintii SIF 3 si SIF 1 apreciaza ridicarea limitei de detinere la societatile financiare. Au aparut fonduri de investitii straine interesate de SIF-uri, fonduri care isi vor mentine atentia, in conditiile unor evenimente precum vanzarea pachetului majoritar al BCR de catre stat, ceea ce va duce la o reevaluare a unor active ale SIF, a declarat Mihai Fercala. In opinia lui, ridicarea pragului presupune o investitie importanta, pe care si-o permit investitorii sofisticati si nu persoane fizice. In acest fel se elimina riscul manipularii pietei de catre persoane fizice, prin provocarea fluctuatiilor de pret.

Fercala spune ca ar fi de acord cu modificarea pragului la 5% chiar, daca acest fapt stimuleaza interesul investitorilor, cu conditia insa sa se inteleaga ca SIF-urile nu sunt societati comerciale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri