Agentia de rating Fitch a confirmat ratingurile si perspectiva negativa de rating pentru Agricultural Bank of Greece (ATEbank), prezenta si pe piata din Romania, pe fondul unui sprijin puternic din partea statului grec si a unei retele solide pe piata interna, arata un comunicat de presa, citat de NewsIn.
Astfel, ratingul pentru credite pe termen lung al ATEbank se situeaza in continuare la BBB, cel pentru credite pe termen scurt la F3, cel individual la C/D, iar cel de sprijin pe treapta 2, in timp ce plafonul pentru creditul de sprijin a fost clasificat ca BBB. Perspectiva grupului este negativa si o reflecta pe cea a ratingului suveran al Greciei.

Fitch a luat in calcul mai ales sprijinul mare pe care grupul elen il are din partea statului grec, care va sustine, cel mai probabil, ATEbank in caz de nevoie. La finalul lui 2008, banca era detinuta in mod direct si indirect in proportie de 77% de stat, care trebuie sa aiba o participatie de cel putin 51%, conform actului constitutiv al bancii.

"Guvernul grec a sustinut in trecut ca si-ar putea reduce participatia, insa Fitch considera putin probabila o scadere semnificativa sau modificarea actului constitutiv in viitorul apropiat", arata comunicatul.

Ratingurile ATEbank reflecta reteaua solida pe piata interna, baza de finantare buna pentru segmentul de retail, precum si eforturile conducerii de a imbunatati profilul de risc al creditului si al pietei.

Cu toate acestea, Fitch a luat in calcul si profitabilitatea si eficienta costurilor la niveluri sub medie, calitatea slaba a activelor, cresterea puternica a portofoliului de credite si apetitul la risc ridicat al pietei, cu toate ca in scadere.

"Riscurile pentru o retrogradare ar putea aparea in cazul unei deteriorari mai ridicate a portofoliului de credite sau a profilului de risc al pietei, precum si a portofoliului de depozite sau in cazul unui esec in imbunatatirea bazei de obtinere a veniturilor si in structura costurilor", mai arata analistii agentiei de rating.

ATEbank este a cincea banca din Grecia, cu o cota de piata de 7,4% pe segmentul de credite si de 8,6% pe cel al depozitelor, conform datelor de la finalul lui 2008.

La finalul saptamanii trecute, Fitch Ratings a coborat ratingurile a cinci banci din Grecia, printre care si ATEbank, dupa ce a retrogradat ratingul suveran al Greciei.

Grupul ATEbank avea o participatie directa si indirecta de 74% din capitalul social al ATEbank Romania, restul de aproape 26% din actiuni fiind detinute de IFC (15%), Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM (7,36%) si alti participanti minoritari. La jumatatea anului trecut, participatia grupului grecesc era de 87%.

Grupul financiar elen a obtinut in primul semestru din 2009 din afacerile din Romania un profit net de 1 milion euro, fata de pierderile de 0,8 milioane euro inregistrate in prima jumatate a anului trecut.

Conform planului de afaceri al bancii pe 2009, ATEbank Romania estimeaza ca isi va creste profitul brut cu 191% in acest an fata de 2008, pana la 12 milioane lei, in conditiile unor venituri in crestere cu 16,5% si majorarii cheltuielilor cu 10%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri