Viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, anticipeaza intarirea puterii de cumparare a monedei nationale in 2006
"Anticipez ca atractivitatea leului se va mentine ridicata si in 2006", a declarat Eugen Dijmarescu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In opinia sa, va avea loc un proces de intarire a puterii de cumparare a leului. "Observati ca prin actiunile BNR a fost intregit caracterul convertibil al monedei nationale. Se dezvolta o piata a leului in afara Romaniei, chiar daca ea este inca mica si exista inca discontinuitati. Pentru firmele ale caror afaceri sunt covarsitor dependente de import si export, banca centrala a prevazut facilitati la platile in valuta (precum efectuarea platilor si incasarilor in valuta prin vointa partilor sau neaplicarea prevederilor limitative pentru creditele in valuta) si a incurajat institutiile de credit sa ofere contracte de acoperire a riscului valutar. Tratam o problema a economiei de piata cu instrumente ale pietei", a mai spus Eugen Dijmarescu. "Este de asteptat ca leul sa fie in continuare cautat si, ca atare, intrarile de valuta pentru care se va solicita schimbul in lei sa creasca", a apreciat viceguvernatorul BNR. Totusi, Banca Nationala nu avanseaza public nici o proiectie de curs, in primul rand pentru ca, potrivit legii, BNR nu face politica nivelului cursului de schimb.


BNR nu stabileste cursul de schimb

"Stiu ca sunt unele persoane care interpreteaza faptul ca BNR comunica zilnic cursul de schimb ca si cum BNR l-ar stabili. De aici si solicitarea lor ca BNR sa tina cursul de schimb cat mai aproape de un anume nivel. Obiectivele politicii BNR sunt stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara. Se subintelege ca Banca Nationala nu isi poate stabili si obiective contrare acestui scop, cum ar fi cele de curs de schimb, care induc schimbari in nivelul preturilor", a mai spus Eugen Dijmarescu.

De remarcat, volumul tranzactiilor zilnice de pe piata valutara a crescut de la o medie de 200 milioane euro la inceputul anului 2004 la peste 500 milioane in prezent, dar exista si varfuri de 700 - 900 milioane/zi. In trimestrul I 2004, tranzactiile valutare legate de platile de comert exterior reprezentau in jur de 40% din volumul lunar, iar in prezent aceasta pondere este de doar 20%, fiind evident ca piata valutara este puternic determinata de fluxurile cu caracter pur financiar. "BNR nu a fost indiferenta la aceste miscari si interventiile sale au fost cu regularitate raportate publicului. Am fost preocupati ca acestea sa fie astfel calibrate pentru a nu contraveni tintei de inflatie. Iar faptul ca in acest an valoarea exporturilor a crescut chiar in conditii de intarire a cursului leului, a fost posibil si ca urmare a interventiilor pe piata ale bancii centrale in scopul moderarii unor presiuni prea puternice de apreciere a leului", a precizat viceguvernatorul BNR.

"Viziunea strainilor este de incredere si atractivitate fata de leu. In timp ce altii pariaza pe leu, la noi continua sa existe conducatori de firme care doresc sa-si construiasca planurile de afaceri in orice alta moneda. O apreciere cu peste 17% a valorii monedei nationale de la momentul precedent schimbarii scopului interventiilor BNR pe piata valutara a penalizat pe acei care n-au acumulat suficiente castiguri de productivitate. Nu-mi permit sa dau nimanui lectii, dar competitivitatea se bazeaza in primul rand pe castigul de productivitate si numai pe termen scurt pe un efect de depreciere al monedei nationale. Aprecierea leului indica, pe de o parte, o corectie asteptata de piata si, pe de alta parte, ca procesul de pozitionare catre o valoare de echilibru nu este incheiat. In concluzie, nu trebuie intrebata BNR despre nivelul cursului in urmatoarele 12 luni, ci BNR ar trebui sa intrebe intreprinzatorii din economia reala care va fi raportul dintre productivitatile firmelor din Romania si cele din tarile zonei euro." a mai spus Eugen Dijmarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri