Euforia privatizarii BCR s-a stins, ieri, la Bursa, fapt ce a determinat scaderea preturilor actiunilor, cele mai mari deprecieri fiind consemnate de titlurile societatilor financiare. Era de asteptat sa apara corectii, dupa cresterile speculative consemnate in ultimele doua sedinte, care au adus investitorilor in titluri SIF castiguri de aproape 10%, a declarat Adrian Ceuca, director de operatiuni la societatea de intermediere Broker. El spune ca vanzarea pachetului majoritar la BCR de catre stat ar trebui privita cu mai mult realism de catre jucatorii de la bursa, deoarece valoarea reala a bancii nu poate fi stabilita decat daca actiunile acesteia se tranzactioaneaza pe piata de capital, acolo unde se intalnesc cererea cu oferta, fapt ce ar influenta si cresterea valorii activelor SIF.
In opinia brokerului, perspectiva tranzactionarii BCR pe piata bursiera este suficient de indepartata, probabil peste doi ani, si adauga ca este putin probabil ca SIF-urile sa vanda actiunile pe care la detin la BCR, in procent cumulat de peste 30%. Nu cred ca SIF-urile vor vinde titlurile BCR pe care le detin, pentru ca nu ar avea alternativa la fel de profitabila de a investi sumele obtinute. SIF-urile nu au vandut niciodata pachete mari de actiuni detinute la celelalte banci. Chiar daca, in prezent, cota de piata a BCR a scazut cu 25%, banca ar trebui sa creasca in ideea ca managementul viitor va face aceasta institutie de credit extrem de profitabila, afirma Ceuca. Brokerul precizeaza ca volatilitatea ridicata, cu variatiile mari de pret, inregistrate in ultimele doua sesiuni de tranzactionare, ar putea indeparta fondurile straine, care investesc pe termen lung si nu agreeaza speculatiile. El considera ca si in urmatoarele zile se vor inregistra corectii, urmate de o perioada de consolidare.

Indicele SIF-urilor, BET-FI, a scazut, ieri, cu 2,4%, in timp ce BET, a pierdut 0,9%, iar BET-C, 0,8%. Volumele mari de titluri transferate au dus la o valoare totala a schimburilor cu actiuni de 75,3 milioane lei, echivalentul a 20,9 milioane euro.

Banca Transilvania a fost cea mai tranzactionata actiune. S-au transferat 15,2 milioane titluri, cu un rulaj de 17,2 milioane lei. Cotatia a coborat cu 1,7%, pana la 1,1200 lei/actiune. Adrian Ceuca afirma ca titlurile TLV au fost in crestere, fiind preferate de catre investitori deoarece banca ofera actiuni gratuite, ceea ce nu se intampla in cazul BRD. Brokerul spune insa ca BRD a avut o evolutie interesanta in ultima perioada, volumele tranzactionate fiind in crestere. Dupa istoricul acestei actiuni, aceasta este perioada de crestere consemanta, de obicei, de BRD, precizeaza Ceuca.

Pe piata societatilor financiare, SIF 2 Moldova a fost cea mai tranzactionata. Rulajul obtinut a fost de 12,1 milioane lei, iar titlurile au coborat cu 2,1%, inchizand la 1,8100 lei/actiune. SIF 5 Oltenia a consemnat o scadere de 3,2%, pretul ajungand la 2,1000 lei/actiune.

Rompetrol Rafinare a facut obiectul tranzactionarii unui volum semnificativ, de 50,8 milioane actiuni, un titlu depreciindu-se cu 2,4%, pana la 0,1190 lei.

Antibiotice a inregistrat o crestere de 4,1%, 1,0000 lei/actiune, iar titlurile Sicomed au ramas la pretul de 1,2800 lei/ actiune. Ceuca spune ca piata asteapta cu interes intrarea Biofarm la BVB, compania intentionand sa treaca, in aproximativ o luna, de la Rasdaq, la categoria I a Bursei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri