Tranzactiile cu instrumente derivate, contracte futures si optiuni, au crescut spectaculos, in ultimele trei zile, la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), fiind incheiate 30.000 de contracte. Contractul futures este un angajament asumat de doua parti. Cumparatorul se obliga sa achizitioneze o anumita cantitate (valuta sau actiuni) la o data viitoare numita scadenta, la un anumit pret stabilit in momentul asumarii obligatiei. Vanzatorul se obliga, la randul sau, sa vanda aceeasi cantitate in aceleasi conditii. Aceste contracte sunt standardizate de catre bursa.
Presedintele BMFMS, Teodor Ancuta, a declarat, ieri, ca interesul investitorilor pentru aceste instrumente financiare ii da "increderea ca va fi atins, sau chiar depasit, nivelul de 100.000 de contracte pe luna". "In sedinta de marti s-a tranzactionat un volum mai mare fata de cel luat in calcul de Pricewaterhouse Cooper pentru 2010, tranzactionandu-se 11.000 de contracte, in timp ce, in aceeasi zi, la Bursa de la Budapesta, s-au incheiat doar 1.600 de contracte", a afirmat Ancuta. Pe un an, conducerea BMFMS estimeaza tranzactionarea a 500.000 de instrumente derivate, ceea ce reprezinta o crestere cu 50%, fata de prognozele existente in raportul de evaluare al bursei. "Acelasi trend crescator il are si numarul pozitiilor deschise, care se ridica la aproape 63.000, din care 20% reprezinta contractele cu scadenta martie 2006", a adaugat presedintele BMFMS.

Cu toate aceste estimari optimiste, in prezent, bursa sibiana este inca la nivelul de piata cu jucatori mici, numarul acestora ridicandu-se la 2.200. "Exista insa semnale ca au patruns pe piata si fonduri de investitii, exist?nd ordine cu pachete mari, de peste 500 si chiar 1.000 de contracte", a mai spus Ancuta. Cele mai tranzactionate derivate la Bursa din Sibiu au fost, in primele noua luni, cele pe actiuni, cu o pondere de circa 95%, pe fondul fluctuatiilor preturilor si a stabilitatii cursurilor de schimb ale monedei nationale.

Ponderea contractelor pe valuta a fost de 5%. Reprezentantii BMFMS afirma ca intentioneaza sa introduca inca trei derivate pe actiunile Broker, Sicomed si Sinteza Oradea, avand in vedere si alte actiuni, precum Biofarm si Ardaf. De asemenea, acestia spun ca vor introduce contractele cu scadenta la 9 si 12 luni pentru cele mai lichide titluri.

In ceea ce priveste fuziunea BMFMS cu Bursa de Valori Bucuresti, Teodor Ancuta afirma ca acest proces ar putea fi finalizat la sfarsitul acestui an, dupa ce BVB va fuziona cu Rasdaq si dupa ce se vor rezolva problemele legate de compatibilitatea programelor care asigura desfasurarea tranzactiilor pe cele doua piete.

La inceputul lunii octombrie, BMFMS si-a dublat capitalul social, la 171,2 milioane de lei. Majorarea s-a realizat prin emiterea a 4.280 de actiuni noi cu valoarea nominala de 200 de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri