Inceputul saptamanii trecute a adus aprecieri consistente ale SIF-urilor, impulsionate de incheierea perioadei de depunere a ofertelor pentru BCR.

Pachetele de cate 6% din actiunile bancii sunt cele mai valoroase active ale societatilor de investitii. Cum analistii de la Goldman Sachs estimasera valoarea BCR la maxim la 5,8 miliarde euro, rezulta ca detinerile SIF ar putea valora pana la 1,4 miliarde euro, adica tot atat cat capitalizarea clubului SIF la bursa. Ce-i drept, asta intr-o abordare super-optimista. Banca ar putea fi achizitionata si pentru o suma mai mica, de 3-4 miliarde euro, iar oricum pretul va include si " prima " platita pentru pachetul de control. Cu alte cuvinte, chiar daca banca ar fi listata ulterior la bursa, activul net al SIF nu ar creste neaparat proportional cu valoarea platita de cumparator pentru o actiune, ci mai putin. Oricum, cotatiile au avansat in numai 2 zile (luni si marti) cu aproape 10%, apreciere comparabila cu cea a unui depozit la termen pe 18 luni. Rumorile legate de privatizarea BCR au influentat pozitiv si cotatiile celorlalte banci listate, Banca Transilvania (o potentiala tinta de preluare in viitorul apropiat) si BRD inregistrand de asemenea aprecieri ale cotatiilor.

Trend promitator

Cel putin pana in momentul vanzarii BCR (cursa va continua cu doi dintre competitori) si publicarea raportului de tara, exista sanse bune ca actiunile sa isi mentina evolutia crescatoare. Apoi, va trebui sa va ganditi cu mare atentie la maxima : cumpara pe zvon, vinde pe stire. Zvonurile arata bine atat in ceea ce priveste raportul de tara cat si suma pe care statul o va incasa pentru cea mai mare banca din sistem, dar confirmarea lor poate determina o parte dintre jucatori sa isi marcheze profitul, fapt ce declanseaza de regula corectii. In plus, nu uitati ca schimbarea modului de impozitare (16% in loc de 10%, indiferent de perioada de detinere) poate determina alt val de vanzari la sfarsitul anului. Asta pentru ca cei care au achizitionat de pilda actiuni SIF in urma cu mai multi ani cu cateva sute de lei vechi le pot vinde pana in decembrie cu un impozit de doar 1% pe profitul realizat, profit care este in acele cazuri mult mai mare decat valoare de achizitie.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri