Cind BNR a inasprit conditiile de creditare pentru imprumuturile acordate de banci comerciale, societatile financiare nebancare au stat linistite. Acum vor avea si acestea parte de reguli stabilite de Finante.
In timp ce bancherii comerciali se luptau cu BNR pe tema limitarii imprumuturilor de consum, institutiile financiare nebancare, cele de leasing sau acelea care pot fi intilnite in marile lanturi de magazine, si-au vazut de treaba. Acestea nu cadeau sub incidenta normelor bancii centrale, fiind constituite si functionind in afara sferei de autoritate a Bancii Nationale.

Capital minim de 200.000 de euro

Guvernul, prin Ministerul Finantelor, a initiat un proiect de lege prin care institutiile financiare nebancare (IFN) vor avea un cadru legal special.

Potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Finantelor, institutiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro, echivalentul in lei, acesta urmind sa fie stabilit de Banca Nationala a Romaniei, prin reglementari. Capitalul social minim al institutiilor financiare nebancare trebuie varsat integral, in forma baneasca, la momentul subscrierii, iar actiunile emise vor fi obligatoriu nominative. Institutiile financiare nebancare trebuie sa se constituie ca societati comerciale pe actiuni, daca proiectul de lege va fi aprobat de Parlament in forma actuala. Exceptie de la aceasta regula fac Casele de ajutor reciproc si Casele de amanet. Actul legislativ propune ca societatile nebancare sa includa in denumirea lor sintagma institutie financiara nebancara sau abrevierea acesteia, IFN. Aceste institutii vor putea, in continuare, sa acorde credite, dar nu mai pot emite obligatiuni, atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public.

Banca Nationala a Romaniei in rolul principal

In proiectul de lege care urmeaza sa fie trimis Parlamentului, Bancii Nationale a Romaniei i se atribuie rolul de monitor al IFN. Acestea vor trebui sa se conformeze reglementarilor emise de banca centrala. Conform proiectului, institutiile financiare nebancare sint obligate sa raporteze informatii catre doua registre deschise special la BNR. Banca Nationala va stabili criterii de inregistrare a IFN, care se vor referi la cifra de afaceri, volumul creditelor si gradul de indatorare, totalul activelor si fondurile proprii.

Inregistrarea in Registrul special presupune respectarea mai multor cerinte de catre societatile participante, printre care si cele de prudentialitate. Acestea se refera la fondurile proprii, expunerea fata de un debitor si expunerea agregata, expunerea fata de persoanele aflate in relatii speciale cu institutiile financiare nebancare si, nu in ultimul rind, la organizarea si controlul intern. BNR a oferit consultanta tehnica pentru redactarea actului normativ. Atunci cind banca centrala a luat decizia de a reglementa mai strict creditarea, mai ales in valuta, a facut acest lucru pentru a evita instabilitatea financiara. Or, atita vreme cit institutiile financiare nebancare pot acorda credite in orice conditii, masurile luate nu-si ating scopul, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri