Cursul de referinta al bancii centrale a coborat la un minim al ultimelor 7 saptamani, de 4,2648 lei/euro, in scadere cu aproape 2 bani (0,38%) fata de luni, pe o piata cu vanzari ridicate de valuta si in care cotatiile au evoluat in linie cu tendinta din pietele din regiune.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai afisat un curs de referinta atat de scazut din 6 octombrie, cand s-a situat la 4,2619 lei/euro. Luni, curs de referinta s-a plasat la 4,2809 lei/euro, scrie NewsIn.

"Leul se apreciaza pe masura ce situatia politica se calmeaza. In plus, la final de luna se fac decontari mai multe, fiind vanzari de valuta, care pot aprecia leul. Tendinta va continua si nu cred ca e ceva temporar", a spus un dealer din piata.

Pe de alta parte, alti dealeri bancari suspecteaza o posibila interventie indirecta a bancii centrale in piata pe final de luna, ce a apreciat leul, tendinta observata si in ultimele 4-5 luni.

"Este posibil ca in ultima perioada, cand la final de luna s-a observat aprecierea leului, banca centrala sa fi intervenit preventiv pentru a ajuta clientii sa isi plateasca ratele mai usor la banci, in conditiile in care majoritatea isi achita ratele in aceasta perioada", a spus un alt dealer bancar.

In deschiderea sedintei valutare, moneda europeana era tranzactionata cu 4,2795 lei, insa leul s-a intarit rapid in prima parte a zilei, pana la 4,2630 lei/euro, nivel in apropierea caruia s-a mentinut. La 13:30, bancile cumparau un euro cu 4,2630 lei si il vindeau cu 4,2721 lei.

In regiune, zlotul polonez s-a apreciat de la 4,1360 la 4,1175 zloti/euro, in timp ce forintul a castigat teren de la 268,9 la 267,8 forinti/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta al BNR a scazut marti cu aproape un ban (0,19%), pana la 2,8525 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 2,8580 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat in prima faza de la 1,4975 la 1,4890 dolari/euro, pentru ca apoi sa piarda teren pana la 1,4950 unitati/euro, in jurul orei 13:30.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,96% pe an, in crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 3,94% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 9,46% pe an, de la nivelul de luni, de 4,44% pe an.

Dobanzile din piata monetara au urcat la 9% pe an, peste dobanda de politica monetara, de 8% pe an, odata ce a inceput o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar lichiditatea a revenit in piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri