Randamentul la care se va incheia licitatia de titluri de stat in euro cu scadenta la un an pe care o organizeaza Ministerul Finantelor astazi ar putea fi de aproximativ 4%, sustine Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania in ultimul raport publicat de banca.
Ministerul Finantelor organizeaza, astazi, a treia emisiune de titluri de stat in euro, cu o valoare anuntata de 500 milioane euro si maturitate de un an, urmand ca sumele atrase de la bancile comerciale sa fie utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

"Ministerul Finantelor organizeaza astazi o licitatie cu pret uniform pentru certificate de trezorerie 1Year in euro in valoare de 0,5 miliarde euro. Pare posibil ca rezultatul sa indice un randament de aproximativ 4%, iar valoarea emisiunii este foarte posibil sa depaseasca suma indicata datorita inclinatiei recente de a credita sistemul public si datorita faptului ca decizia reducerii ratei rezervei obligatorii pentru pasivele in valuta a eliberat dupa estimarile noastre aproximativ 1,4 mld. euro", se explica in cadrul unui raport ING Bank Romania.

Amanarea celei de-a treia transe din imprumutul de la Fondul Monetar International a fortat Banca Nationala a Romaniei sa se intalneasca intr-o "sedinta speciala", in urma careia s-a decis reducerea ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bancile comerciale pentru pasivele in valuta la 25%, de la 30%, pentru "acoperirea din resurse interne a necesarului de finantare a sectorului guvernamental".

Oficiali din cadrul bancii centrale au declarat ca suma eliberata prin aceasta reducere a rezervelor este de 1 - 1,2 miliarde euro.

Aceasta este a treia emisiune de titluri in euro pe care o face statul roman in acest an, iar suma pe care o va obtine ar putea fi de doua ori mai mare decat cea anuntata. Prima licitate de titluri in valuta a avut loc pe 14 august, cand Ministerul de Finante a plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial, rata dobanzii fiind de 5,25% pe an.

Ministerul Finantelor a mai vandut, pe 6 noiembrie, titluri de stat cu cupon in valuta cu maturitate la trei ani de 793,8 milioane de euro, la un randament mediu anual de 5,25%, dar valoarea anuntata initial era de 400 milioane de euro.

Gheorghe Pogea, ministrul interimar al Finantelor Publice, a declarat, recent, ca deficitul bugetului consolidat din primele zece luni s-a adancit la 5,2% din Produsul Intern Brut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri