Presa straina a inceput de ceva timp pariurile privind castigatorii cursei de privatizare a Bancii Comerciale Romane, lupta fiind dusa, in viziunea specialistilor straini, intre Deutsche Bank si Erste Bank. Adevarul este insa ca nici una dintre fortele participante nu este de neglijat, in contextulin care pretul reprezinta ultima frontiera inaintea achizitionarii celei mai mari banci romanesti.
Inca de la inceput, batalia pentru BCR s-a anuntat a fi o veritabila ciocnire a titanilor din lumea bancara. Banca Intesa, Deutsche Bank, Fortis, BNP Paribas, Citigroup impreuna cu fondul de investitii Texas Pacific, KBC, ABN Amro, Erste Bank, Millenium BCP (Banco Comercial Portugues SA), Dexia, Banca Nationala a Greciei au fost pe lista initiala a institutiilor aliniate la startul acestui proces de privatizare.

Abandon in serie

Dupa ce Citigroup, cea mai mare banca din lume, a fost eliminata din cursa, a fost randul olandezilor de la ABN AMRO sa surprinda lumea bancara retragandu-se fara a oferi vreo explicatie, desi depusesera oferta finala pe ultima suta de metri. Saptamana trecuta, BCR a mai pierdut doi pretendenti dupa ce s-au retras Fortis Bank si KBC. Belgienii de la KBC au fost singurii care si-au motivat decizia, sustinand ca un factor important care a influentat decizia de a nu depune o oferta pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la Banca Comerciala Romna a fost problema alocarii capitalului n cadrul grupului.

Banii vorbesc!

Desi anuntul cu privire la grila de punctaj care va sta la baza departajarii ofertantilor ramasi n cursa pentru preluarea pachetului de actiuni a fost facut cu doar putin timp inainte de depunerea ofertelor, acest lucru nu a surprins pe nimeni. Surse din piata bancara au declarat ca decizia era conturata de ceva timp, chiar si de catre participanti. Autoritatile au motivat-o sustinand ca ponderea de 90% pe care pretul o detine in structura grilei asigura o obiectivitate maxima cu privire la procesul de selectare a ofertantilor cstigatori, limitndu-se la maximum ponderea ofertei tehnice, supusa unor criterii mai putin exacte. Daca in cazul CEC ponderea pretului nu mai este asa de mare, pentru autoritati vanzarea BCR pe bani grei este pe de-o parte corecta, dar si foarte rentabila, atat timp cat reprezinta un indiciu foarte clar in ceea ce priveste obiectivul principal al statului, si anume obtinerea unui pret cat mai ridicat pentru banca.

In cazul CEC, este fundamental ca acela care castiga procesul de privatizare sa se orienteze cu preponderenta pe finantarea agriculturii, a sectorului rural in general si de aceea ponderea pretului in structura grilei este diferita. In cazul Bancii Comerciale Romane, care este o banca universala, este greu de crezut ca se va folosi cineva de pret pentru a castiga competitia, pentru ca apoi sa o inchida sau sa-i deturneze orientarea, considera Bogdan Baltazar, consultant financiar, presedinte al Baltazar, Bloom&Parvulescu.

Pe ultima suta de metri

Saptamana trecuta, comisia de privatizare a finalizat procedura de verificare a documentelor de participare depuse de cele sapte banci concurente la preluarea Bancii Comerciale Romne si a initiat procedura de deschidere a ofertelor tehnice. n urma acestei etape, toti cei sapte investitori care au depus oferte au fost declarati admisi: Banca Intesa, Banca Nationala a Greciei, Banco Comercial Portugues, BNP Paribas, Deutsche Bank, Dexia si Erste Bank. Dupa alegerea celor doi finalisti, acestia vor incepe licitatia finala, aducand ofertele la un nivel superior celui anuntat initial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri