Evolutia buna din septembrie a cotatiilor actiunilor listate la BVB s-a datorat, in mare masura, intrarilor importante de fonduri straine. Este totusi interesant ca actiunile emise de societatile financiare si cele petroliere, desi au inregistrat si cele mai puternice cresteri, au atras si cele mai importante sume.
Valoarea sumelor alocate de straini in septembrie pentru actiunile listate la BVB s-a ridicat la 103 milioane euro, ceea ce reprezinta 25% din totalul achizitiilor realizate de nerezidenti pe piata autohtona in acest an. De asemenea, trebuie remarcat faptul ca sumele atrase de Bursa luna trecuta sunt comparabile cu acelea din primele doua luni ale anului. Si din punctul de vedere al valorii vanzarilor, luna septembrie se poate compara cu prima parte a anului, sumele retrase de nerezidenti ajungand la 73 milioane euro.

In plus, numarul conturilor deschise a fost de 81, dintre care 14 apartinand investitorilor institutionali. Cei care au renuntat la plasamentele in actiunile romanesti au fost numai nerezidentii persoane fizice, numarul conturilor lichidate ridicandu-se la 29.

Domenii atractive

Cele mai importante sume au fost atrase, in septembrie, de sectorul manipularilor, reprezentat la Rasdaq de companii precum Romportmet Galati si Socep Constanta. Dar situatia nu poate fi considerata una favorabila, intrucat valoarea vanzarilor este apropiata de 38 milioane euro. Explicatia este data de transferarea pachetului reprezentand 78% din capitalul social al Romportmet din proprietatea Broadhurst Investments catre Mittal Steel.

Constant insa, investitorii straini si-au mentinut un interes ridicat pentru societatile din sectorul financiar-bancar si petrolier. Ca urmare, titlurile celor trei banci listate la BVB au atras sume in valoare de 8 milioane euro, iar cele cinci SIF-uri - de 32 milioane euro. De asemenea, actiunile SNP si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) achizitionate de nerezidenti au totalizat 16 milioane euro.

Dar luna trecuta a fost inregistrat un sold negativ pentru actiunile bancare, valoarea sumelor retrase de investitorii straini ridicandu-se la 8,6 milioane euro. Nu acelasi lucru se poate spune despre cele cinci SIF-uri, unde investitorii straini au vandut numai in valoare de 3,6 milioane euro.

Jucatori importanti si din Austria

Perspectiva privatizarii BCR, unde toate cele cinci SIF-uri detin pachete importante, a dus la cresterea interesului nerezidentilor pentru aceste plasamente. Asa se poate explica valoarea mica a vanzarilor de titluri SIF, de numai 3,6 milioane euro din septembrie. Insa, daca in lunile precedente sume importante pentru acest sector au provenit din Europa, in septembrie aproape 39% s-au datorat cumpararilor realizate de rezidentii americani. Acestia au alocat pentru titlurile celor cinci SIF-uri 12,4 milioane euro, in timp ce vanzarile au totalizat numai 0,5 milioane euro. De remarcat este faptul ca, din totalul plasamentelor americane, de 14,8 milioane euro, aproape toate au fost orientate catre SIF-uri.
Jucatori importanti pentru cele cinci titluri SIF au fost si rezidentii din Austria, care au investit 5,7 milioane euro, adica o treime din sumele plasate in septembrie pe piata romaneasca de capital. Si investitorii inregistrati in Cipru au alocat peste jumatate din fondurile plasate in Romania pentru achizitionarea actiunilor SIF.

Vestul priveste spre Est

Dar, cum la BVB nu sunt listate numai titlurile SIF, este importanta si structura intrarilor pe ansamblul pietei. Si din acest punct de vedere se pot constata modificari fata de lunile precedente. Cu alte cuvinte, locul investitorilor est-europeni, foarte activi in acest an pe piata autohtona de capital, a fost luat de vestici. Astfel, rezidentii din Europa de Est au achizitionat titluri romanesti in valoare de numai trei milioane euro, dar au si vandut de doua milioane euro. In schimb, vest europenii au plasat la Bursa 60 milioane euro, renuntand la plasamente de numai 10 milioane euro. Valoarea mare a intrarilor de fonduri din Vest se explica prin schimbarea proprietarului pachetului de la Romportmet, intrarile fiind atribuite Olandei. Chiar daca nu luam in calcul acest transfer, vest-europenii au adus la Bursa cele mai mari sume in septembrie. Dar si nerezidentii provenind din paradisurile fiscale sau cei din SUA au investit masiv, valoarea cumpararilor fiind de cate 15 milioane euro.

Performante dupa noua luni

Cea mai profitabila Societate de Investitii Financiare (SIF) dupa primele noua luni ale acestui an a fost Banat Crisana, care a obtinut un rezultat de 54,2 milioane RON. La diferenta mica s-au aflat SIF Moldova si SIF Oltenia, fiecare cu un profit de aproape 53 milioane RON, iar la polul opus, cu un rezultat net de 37 milioane RON, a fost SIF Transilvania. Mai importante pentru evolutia preturilor actiunilor SIF la Bursa sunt activele celor cinci societati. Din acest punct de vedere, o crestere importanta a activului net unitar a fost inregistrata tot de SIF Banat Crisana (+8%). Dar SIF Oltenia exceleaza in privinta detinerilor de participatii la capitalul social al unor societati listate la BVB si Rasdaq, cu o valoare de 1.127,3 milioane RON. La polul opus, avnd cele mai mici detineri se afla SIF Moldova, acestea insumand 649,4 milioane RON. Din punctul de vedere al aprecierii valorii portofoliului de titluri cotate, SIF Banat Crisana ocupa prima pozitie (10,47%), urmata de SIF Moldova (9,57%), SIF Oltenia (8,99%), SIF Transilvania (3,20%) si SIF Muntenia (2,73%).In activele totale ale SIF-urilor se remarca o scadere cu 61% fata de august a detinerilor de titluri de stat, disponibilitatile fiind orientate in septembrie catre plasamente monetare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri