Incepand de ieri, investitorii care au depus oferte preliminare neangajante pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la CEC au acces la camerele de date ale bancii pentru inca o saptamana. In paralel, au inceput discutiile tehnice cu bancile ramase in cursa pentru privatizarea CEC privind propunerile acestora din ofertele tehnice preliminare deja prezentate, precizau ieri surse din Ministerul Finantelor.

Reamintim ca au prezentat ofertele preliminare neangajante sapte institutii financiar-bancare: Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, precum si Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank - Holding A.G. Potrivit strategiei de privatizare, cea de-a doua etapa presupune prezentarea ofertelor finale angajante la finele lunii noiembrie.

"Socotim ca finalizarea privatizarii va fi in aprilie 2006", anticipeaza Eugen Radulescu, presedintele CEC. Pe viitor, CEC va fi o banca universala care va tinti piata de retail, avand ca principal avantaj o retea de 1.407 unitati, din care 700 in mediul rural. Majoritatea unitatilor sunt amplasate in locatii aflate in proprietatea CEC. Din personalul bancii au plecat pana acum 1.410 persoane, din care 170 la sfarsitul saptamanii trecute. La sfarsitul anului, CEC va avea 7.600 de angajati, iar in 2006 numarul acestora va scadea la 7.000, multe plecari fiind "naturale", respectiv prin pensionare, anticipeaza Radulescu. In schimb, reteaua bancii va ramane inghetata. Unul dintre efectele restructurarii asupra investitorului va fi acela ca "va castiga practic 2 ani", mai spune Radulescu. In martie 2006 va fi finalizata informatizarea bancii, iar pe viitor vor fi lansate produse cu o valoare adaugata mai mare, inclusiv carduri.

La capitolul reputatie, CEC a fost disociata de scandalul FNI pentru a fi cat mai bine vanduta. "In baza Legii 333/2001, AVAS se subroga in drepturi CEC-ului. Investitorul care va prelua pachetul majoritar la CEC nu va avea o problema din acest punct de vedere. Investitorii FNI ar trebui sa se indrepte asupra vinovatilor", declarau ieri pentru ziarul nostru surse din AVAS. In opinia lui Eugen Radulescu, contractul intre CEC si FNI e valabil, dar conditiile nu au fost indeplinite. "Riscul garantat de CEC era riscul de piata. Hotia nu a garantat-o CEC", considera acesta.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri