Daca in sedinta de luni, indicele societatilor financiare, BET-FI, a inregistrat un nou maxim istoric, ieri a venit randul indicatorului blue-chipsurilor, BET, sa urce cu doua procente. Cresterea la nivelul intregii piete, reflectata de BET-C, a fost de 1,6%, in timp ce indicatorul SIF-urilor, a castigat 1,5%. Valoarea totala a tranzactiilor a fost in crestere, ridicandu-se la 50,6 milioane lei, echivalentul a 14 milioane euro. Mai mult de jumatate din acest rulaj, 27,4 milioane lei, a fost obtinut in urma tranzactiilor cu actiuni SIF, Rompetrol Rafinare si Banca Transilvania.

Cele mai multe schimburi s-au efectuat cu actiunile RRC, ceea ce a dus la o crestere spectaculoasa a pretului, cu 5%, pana la 0,1260 lei/actiune. S-a tranzactionat un volum mare de titluri RRC, 58,6 milioane, la valoarea totala de 7,2 milioane lei. Analiza tehnica arata ca RRC isi reia cresterea, afirma Florin Catinas, broker la societatea WBS Romania, apreciere consemnata la o zi inainte de raportarea datelor financiare, ceea ce inseamna ca investitorii se asteapta la rezultate bune.

Banca Transilvania a urmat Rompetrol cu transferuri in valoare de 6,6 milioane lei, fiind tranzactionate 5,5 milioane actiuni. Cotatia a urcat cu 1,7%, pana la 1,1900 lei/actiune. Brokerul de la societatea mentionata considera ca TLV se situeaza pe un super trend, fiind atractiva, deopotriva, pentru investitori mici si pentru cei mari, fie ei straini sau romani. Din acest motiv se poate considera ca TLV este actiunea perfecta, precizeaza Catinas, asa cum, de altfel, incep sa fie si titlurile SIF, care continua sa se scumpeasca, in apropierea finalizarii procesului de privatizare a BCR. SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova, preferatele jucatorilor, au fost cele mai tranzactionate pe piata societatilor financiare. Schimburile cu titluri SIF 5 au implicat 1,9 milioane actiuni, cu un rulaj de 6,6 milioane lei. Pretul unei actiuni a ajuns la 2,2300 lei/actiune, cu 1,3% mai mare fata de sesiunea precedenta. Schimburile cu actiuni SIF 2 au insumat 3,1 milioane actiuni, la valoarea totala de 6 milioane lei. Cotatia a crescut cu 2%, inchizand la 1,9500 lei/actiune. Cel mai mult s-au apreciat titlurile SIF 1 Banat-Crisana, cu 2,6%, pana la 1,9100 lei/actiune. S-a transferat un pachet de 2,1 milioane actiuni, cu un rulaj de 4 milioane lei. Cel mai putin a urcat pretul titlurilor SIF 4 Muntenia, cu 0,7%. Pretul unei actiuni a atins 1,3700 lei/actiune, fiind tranzactionate 2,2 milioane actiuni, cu un rulaj de 3 milioane lei. Florin Catinas este de parere ca actiunile SIF pot sa mai creasca, de acum inainte, cu inca 5-10%. Cea mai exclusivista actiune de pe piata bursiera, datorita pretului mare care o face accesibila doar investitorilor mari, BRD, a inregistrat, ieri, o crestere de 1,5%, pana la 13,2000 lei/actiune. Volumul transferat a fost mai mare, de 380.500 actiuni, iar rulajul, de 4,9 milioane lei.

Pretul actiunilor Bancii Carpatica a ramas acelasi din sedinta anterioara, de 0,5800 lei/actiune. S-au transferat 1,1 milioane de titluri BCC, la valoarea de 657.407 lei.

Petrom a consemnat o crestere a cotatiei de 1,6%, astfel ca pretul de referinta a unui titlu SNP a ajuns la 0,4390 lei/actiune. Dupa scaderile inregistrate de mai bine de o luna de aceste actiuni, este posibil ca sedinta de ieri sa reprezinte un inceput de crestere, sunt de parere brokerii, cu conditia sa nu se mai vanda pachete mari de titluri. Ieri s-au transferat 3,2 milioane actiuni SNP, cu un rulaj de 1,4 milioane lei, 0,4390 lei. Si actiunile Impact s-au apreciat cu 3%, ajungand la 0,4350 lei/actiune. Daca si maine BET va inchide la variatii pozitive, inseamna ca va continua sa castige puncte si in perioada urmatoare, afirma Catinas. El considera ca un raport de tara nefavorabil, in sensul amanarii integrarii Romaniei in UE in 2007, un pret prea mic de vanzare a BCR si un impozit aplicat incorect pe castigurile din actiuni, incepand cu anul viitor, ar putea influenta negativ piata bursiera pe termen scurt si mediu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri