Una dintre bancile mici de pe piata era pe punctul de intra in procedura de supraveghere speciala in primavara acestui an deoarece solvabilitatea sa scazuse sub pragul minim de 8% care urmare a unui client mare care se declarase in stare de insolventa, a explicat Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere din cadrul BNR.
O banca mica de pe piata locala a ajuns in primavara acestui an cu solvabilitatea la 6,7%, sub pragul minim de 8% impus de Banca Nationala, dupa ce a fost obligata sa constituie provizioane mari din cauza ca un client mare al sau a intrat in insolventa.

"Pasul urmator era sa cerem supravegherea speciala. Insa, orice banca din Romania care a intrat sub supraveghere speciala nu a supravietuit. Toate au dat faliment. Situatia a fost rezolvata printr-o majorare de urgenta a fondurilor proprii, banca primind un credit subordonat de 15 milioane de euro de la actionar", a declarat Nicolae Cinteza (foto), in cadrul seminarului EU-COFILE realizat de BNR, ARB si Alpha Bank la Sinaia.

Seful directiei de supraveghere mai sustine ca perceptia de risc determinata de practica tot mai raspandita in randul firmelor de intrare in insolventa a determinat bancile sa sisteze creditarea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri