Banca Nationala a Romaniei si bancile comerciale sunt foarte aproape de a ajunge la o intelegere privind "relaxarea" conditiilor de constituire a provizioanelor pentru creditele restante ce au fost reesalonate.
Banca Nationala a Romaniei ar putea aproba constituirea de provizioane mai mici pentru creditele reesalonate incepand de la finalul acestui an, a explicat Radu Gratian Ghetea (foto), presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor au avut vineri o intalnire cu Banca Nationala a Romaniei si cu oamenii de afaceri in care s-a discutat si despre aceasta posibila modificare, iar banca centrala a raspuns favorabil acestei solicitari. "Am ajuns la finalizarea unor discutii foarte intense legate de sistemul de provizionare a creditelor reesalonate. Norma de pana acum spune ca un credit reesalonat nu poate fi provizionat la o categorie mai buna decat cea in care a fost. Daca la un moment dat era incadrat la categoria pierdere, atunci trebuia sa ramana acolo pentru intreaga perioada", a declarat Radu Ghetea, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

Daca nu se va adopta aceasta masura, presedintele ARB sustine ca "apetitul bancilor pentru restructurarea creditelor va scadea brusc pentru ca bancile nu sunt dispuse sa ramana cu lichiditatea si profitabilitatea afectata pe o perioada de mai multi ani".

"Trebuie sa facem toate eforturile sa ne tinem clientii activi. In acest moment se mai fac restructurari, dar nu cu apetitul si entuziasmul cu care se faceau", a concluzionat Ghetea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri