Piata de capital ofera randamente cu mult superioare fata de cele oferite de sistemul bancar. Astfel, cei care si-au plasat economiile pe bursa au obtinut, in cazul unor titluri, chiar si randamente de 140%. Investitorii pe Bursa mai pot spera inca la randamente de acest gen, acompaniate evident de asumarea unui risc mai mare decat cel aferent depunerilor la institutiile bancare.

Chiar daca deponentii bancilor isi pot calcula inca inainte de efectuarea unui plasament randamentul oferit de acesta, cele mai mari dobanzi oferite pentru depozitele constituite pentru o luna nu depasesc 7,25%. Aceasta dobanda este oferita in prezent de o singura banca - Piraeus Bank. Dobanzi putin mai reduse, de 7%, sunt platite de CEC si de Banca Tiriac.


Banci mici, dar cu dobanzi mari

Cele mai mari dobanzi platite de sistemul bancar pentru depozitele constituite pentru un an sunt oferite de bancile mici, Astfel, Libra Bank ofera o dobanda de 8,5%, in timp ce ProCredit Bank ofera un randament de 8%. Pe locul al treilea in acest clasament se afla Banca Carpatica, cu o dobanda de 7,75%, iar pe locul al patrulea se afla CEC si Alpha Bank, care le achita deponentilor sai o dobanda de 7,5% pe an pentru banii plasati pe 12 luni. Prima banca din sistem, BCR, se claseaza pe locul al saselea, rata dobanzii achitate pentru depozitele pe un an fiind de 7%. Castigurile mici oferite de sectorul bancar sunt insa garantate, in limita a 15.000 euro, de Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar.


SIF-urile raman atractia pietei de capital

Randamentele oferite de piata de capital, care au ajuns chiar si la 140% in cazul unor titluri in ultima luna, sunt acompaniate insa de asumarea unor riscuri mult mai mari. Pentru investitiile pe termen scurt, unii dintre brokeri le recomanda insa investitorilor persoane fizice sa fie prudenti, deoarece ar putea urma corectii ale pietei. Cei experimentati ar putea incerca insa sa faca speculatii bursiere. Chiar si in aceste conditii, titlurile SIF-urilor ar putea inregistra cresteri substantiale in cazul in care statul va primi o oferta generoasa la privatizarea BCR, la care societatile financiare detin procente insemnate. In cazul investitiilor pe termen de peste un an, acestia afirma insa ca cele mai bune randamente vor fi date de actiunile SIF-urilor, respectiv de cele ale institutiilor bancare. Randamentele oferite de titlurile companiilor mai mici depind insa de rezultatele financiare pe care le vor anunta acestea, respectiv de decizia adunarilor generale de a acorda sau nu dividendele aferente anului in curs.


Investitorii institutionali si-au facut asociatie

GED Capital Development, SGECR - Fund Manager Romanian Post Privatization Fund si GED Eastern Fund II au infiintat prima Asociatie de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei. Asociatia va activa in Romania, Bulgaria, Moldova, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Serbia si Muntenegru si Albania. Scopul Asociatiei este de a promova functionarea si disponibilizarea investitiilor private si a capitalului de risc la nivelul intreprinzatorilor regionali, de a reprezenta interesele participantilor din industria capitalului de risc inaintea guvernelor statelor din regiune si, nu in ultimul rand, asigurarea unor standarde profesionale in segmentul industriei investitiilor private si a capitalurilor de risc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri