Analistii din sectorul asigurarilor din intreaga lume sunt de parere ca lipsa calitatii si consecventei in ceea ce priveste actualele standarde de raportare financiara din domeniu duce la sub-evaluarea multora dintre cele mai mari companii de asigurari din intreaga lume, arata studiul global „Making sense of the numbers” al PricewaterhouseCoopers (PwC).
Interviurile cu mai mult de 40 de profesionisti din domeniul investitiilor din Europa, Statele Unite, Asia si Australia au evidentiat nemultumirea larg raspandita fata de actualele prevederi de raportare financiara. Respondentii au cerut International Accounting Standards Board (IASB) si Financial Accounting Standards Board (FASB) sa propuna un cadru de raportare financiara nou si imbunatatit cat mai curand posibil.

“In contextul in care IASB si FASB au ajuns intr-un stadiu decisiv al reformei standardelor de raportare specifice contractelor de asigurari, concluziile studiului PwC ofera reglementatorilor cateva mesaje clare” a declarat Paul Facer (foto), Financial Services Assurance Partner, PricewaterhouseCoopers Romania.

“Pe plan local, aceste discutii dintre IASB si FASB sunt relevante pentru Romania pentru ca si companiile locale vor trebui in viitorul apropiat sa faca trecerea la raportarea financiara bazata pe standardele IFRS si este important ca toate partile implicate sa fie constiente de potentialele consecinte ale actualelor dezbateri”, a adaugat Paul Facer.

“La nivel global, mesajul analistilor din sectorul asigurarilor este clar; acestia sunt de parere ca actualul sistem de raportare financiara dauneaza industriei asigurarilor si cer IASB si FASB sa ajunga cat mai repede la o concluzie. Dorinta unei solutii rapide este foarte puternica indeosebi in randul analistilor din sectorul asigurarilor de viata care raporteaza conform IFRS. Opiniilor lor vor fi promovate de senior manageri in numeroase domenii ale acestei industrii”, a declarat Ian Dilks, Lider global in cadrul departamentului de asigurari al PricewaterhouseCoopers.

„Faptul ca incepe sa se formeze un consens in randul analistilor cu privire la principiile care ar trebui sa stea la baza noului sistem de raportare, reprezinta o schimbare semnificativa. Consensul emana din dorinta ca raportarea financiara sa reflecte realitatea economica a modelului de afaceri al societatilor de asigurare”, a adaugat Dilks.

In ceea ce priveste viitorul standardelor de raportare specifice contractelor de asigurari, aproape 90% dintre participantii la studiul PwC au fost de parere ca sectorul asigurarilor are particularitati care necesita aparitia unui cadru de raportare distinct. In special in SUA, aceasta opinie a fost unanima.

Dintre cei care se pronunta in favoarea unui cadru distinct de raportare, mai mult de jumatate (56%) ar dori reguli diferite de raportare pentru asigurarile de viata si cele generale. Aproape 70% ar dori ca aspectele unui contract care are un profil de risc sau de venituri diferit, asa cum sunt serviciile de economisire si investitii, sa fie contabilizate in mod diferit, scopul fiind acela de a clarifica sursa profiturilor.

In ceea ce priveste imbunatatirea cadrului de raportare comparativ cu anul 2007, analistii din domeniul asigurarilor percep prezentarea fluxurilor de numerar ca fiind potential mai folositoare, reflectand actualele conditii de piata. Cu toate acestea, mai multi respondenti si-au manifestat nemultumirea fata de informatiile referitoare la fluxurile de numerar. Raportarile suplimentare in afara celor cerute de cadrul contabil general aplicabil au fost considerate foarte folositoare, dar inadecvate.

In vreme ce multi au considerat ca sistemul valorii de piata intrinseci (Market Consistent Embedded Value este in teorie mai atractiv decat predecesorii acestuia, exista nemultumire in ceea ce priveste consecventa aplicarii acestuia.

Conceptul de „corespondenta” (spre exemplu corespondenta recunoasterii costurilor de achizitie si a profitului), este considerat un element cheie al unui sistem standard util si se bucura de sprijin puternic din partea respondentilor. Aceasta opinie este contrara propunerilor actuale ale IASB.

Mai mult de 70% dintre participanti si-ar dori sa vada o marja de risc explicita folosita in determinarea obligatiilor din asigurare, in principal pentru ca „mai multa informatie este mai buna decat mai putina”. Cu toate acestea, foarte putini au cunostinta cu privire la felul in care marja de risc ar putea functiona in practica.

Cei mai multi participanti au declarat ca ar sustine folosirea in continuare a unor metode multiple de evaluare. Calitatea prezentarilor in note atat costului cat si a valorii juste a fost importanta pentru multi dintre respondenti, deoarece aceasta le-ar permite sa faca propriile ajustari.

„Noi recunoastem dimensiunea problemelor cu care se vor confrunta reglementatorii in lunile viitoare si este inevitabil ca unii analisti si asiguratori sa fie dezamagiti de propunerile finale ale IASB si FASB. Acum este esential ca toate partile sa se angajeze in dialog si sa joace un rol activ in elaborarea unui standard practic si functional care sa indeplineasca nevoile utilizatorilor situatiilor financiare,” a declarat Monica Panaitescu, Senior Manager Financial Services, PricewaterhouseCoopers Romania.

Concluziile studiului arata ca 64% dintre respondenti ar dori sa vada modificarile propuse standardelor de contabilitate aferente instrumentelor financiare si contractelor de asigurari adoptate in acelasi timp pentru a fi prezentat drept un pachet coerent de reglementare.

Cu toate acestea, restul de 36% au fost de parere ca daca s-ar adopta noile standarde in materie de instrumente financiare inaintea celor pentru contractele de asigurari, s-ar pastra simetria cu alte sectoare financiare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri