Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 12 luni, de 670,627 milioane lei (159,2 milioane euro), cu 34,1% peste valoarea anuntata, pentru care plateste un randament mediu anual de 10%.
Valoarea anuntata initial era de 500 milioane lei, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 10% pe an, potrivit datelor publicate de banca centrala citate de NewsIn.

Bancile au depus cereri de cumparare de 1,1 miliarde lei (263 milioane euro).

La sedinta similara din 7 decembrie, MFP a atras 1,297 miliarde lei (307,8 milioane euro), cu 29,7% peste valoarea anuntata, cu un randament mediu anual de 10%.

In decembrie, MFP si-a propus sa ia 4,8 miliarde lei prin titluri de stat, dupa ce in noiembrie a atras de pe piata interna 1,73 miliarde lei prin titluri de stat in moneda nationala. Dupa primele cinci sedinte din decembrie, ministerul a atras peste 4,1 miliarde lei. Ultima sedinta de tranzactionare din acest an va avea loc pe 28 decembrie, cand statul si-a propus sa ia 500 milioane lei cu scadenta la 6 luni.

In total, in primele 11 luni, Finantele au luat din piata aproape 60 miliarde lei (14,1 miliarde euro), ceea ce reprezinta de circa cinci ori mai mult decat in 2008.

Pe 4 decembrie, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara ca deficitul bugetului general consolidat s-a adancit la 6% din PIB in luna noiembrie, in special ca urmare a platilor pentru agricultura, de 1,477 miliarde lei, si a virarii contributiei catre bugetul UE, de 275 milioane lei.

Autoritatile romane si FMI au mentinut tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an la 7,3% din produsul intern brut (PIB), in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie de la Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri