Cererile de daune frauduloase respinse de Generali in 2009 s-au ridicat la 300.000 euro, a anuntat compania de asigurare, adaugand ca 14% din toate daunele inregistrate la nivel mondial pot fi clasificate drept fraude in asigurari.
"Companiile din Generali PPF Holding (GPH) lupta cu succes impotriva simularilor de accidente auto, a ciocnirilor intentionate si a vatamarilor corporale fictive. (...) Deseori, clientii nu isi dau seama ca frauda in asigurari este considerata drept infractiune si ca atunci cand este descoperita se pedepseste, in majoritatea tarilor, cu inchisoarea, chiar si pana la 15 ani", spun reprezentantii Generali.

In Romania, pedeapsa pentru frauda in asigurari este 12 ani de inchisoare.

Divizia Generali din Cehia depisteaza fraude in asigurari de peste 9 milioane euro in fiecare an, inregistrand o crestere pana la 10,2 milioane euro in 2008, cu 703 cazuri de fraude in asigurari descoperite si 706 cazuri in 2009, ridicandu-se la 8,8 milioane euro.

Spre comparatie, Generali Slovensko cerceteaza lunar in medie aproape 300 de incidente suspecte in domeniul asigurarilor in Slovacia si a inregistrat o crestere de +13% a fraudelor in asigurari in primul semestru din 2009 fata de aceeasi perioada a anului 2008, economisind 700.000 euro.

Echipa de investigatii din Ungaria a depistat 200 de cazuri de frauda in asigurari in 2008 si a respins cereri de daune ilegale in valoare de 550 milioane forinti (2 milioane euro).

Domeniul cel mai puternic afectat de tentativele de frauda in asigurari, conform statisticilor la nivel mondial, este cel al asigurarilor auto, unde datele arata ca 35% dintre titularii de polite de asigurare sunt implicati in inselaciuni, iar in Bulgaria, acest procent este chiar mai mare.

In ce priveste asigurarile auto, fraudele survin la toate marcile, dar in cazul marcilor mai scumpe, sumele de bani platite ca daune sunt mai mari, prin urmare mai vizibile. Astfel, marci precum Mercedes, VW, BMW sau Audi apar in dosarele de frauda mai des decat alte marci.

Totusi, si marcile mai ieftine sunt afectate. De exemplu, in Bulgaria s-a inregistrat un numar tot mai mare de fraude care implicau autovehicule cu o valoare foarte scazuta a pretului - intre 2.000 si 3.000 de euro - majoritatea erau furturi fictive de autovehicule care in unele cazuri erau exportate in strainatate sau erau "duplicate" prin montarea unei placute de inmatriculare diferite pe autovehiculul respectiv.

Printre cazurile de frauda in asigurari auto, cel mai des intalnite se numara simularea unor accidente de masina, tentative de incheiere a contractelor de asigurare ulterior accidentelor reale sau prin prezentarea unor facturi fictive de servicii de intretinere a masinii si cereri de daune cu o valoare a despagubirii mai mare decat cea la care este indreptatit clientul, se mai arata in comunicat.

In domeniul non-auto, un numar semnificativ de fraude in asigurari au legatura cu incendiile, deoarece persoanele care comit infractiunea sunt convinse ca focul va distruge toate dovezile si vor obtine astfel sume mari de bani drept compensatie pentru daune.

Cazurile din domeniul asigurarilor de viata se refera la raportarea unor vatamari corporale fictive, falsificarea documentelor medicale, intocmirea unor polite de asigurari de viata pentru persoane care sufera de boli in stadiu terminal si ascunderea intentionata a faptelor.

Companiile GPH din majoritatea tarilor ECE si-au creat propriile lor Departamente de Prevenire a Fraudei in Asigurari care se ocupa de toate cererile de daune suspecte.

De regula, angajatii care lucreaza in astfel de departamente au studii in domeniul dreptului sau provin din fortele de politie.

In numeroase cazuri de frauda in asigurari, clientii nu isi dau seama ca tentativa lor este considerata practic drept infractiune. Tabelul de mai jos prezinta numarul de ani de inchisoare mentionati in legislatia din cateva tari din ECE ca pedeapsa in cazul detectarii fraudelor in asigurari.

Generali PPF Holding B.V. este prezent in 14 tari din Europa Centrala si de Est, printre care Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Serbia, Slovenia, Croatia, Bielorus si Kazahstan.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri