Moneda nationala s-a depreciat semnificativ in fata euro, la un curs de referinta de 4,1214 lei/euro, in ton cu evolutia altor monede din regiune, in timp ce dolarul s-a intarit puternic fata de euro, investitorii fiind ingrijorati de instabilitatea fiscala a Greciei, Portugaliei si Spaniei.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase ieri un curs de referinta de 4,0964 lei/euro.

"Leul s-a depreciat destul de mult azi (joi, n.r.), dar se pare ca a fost o miscare regionala. Oricum, la noi e vorba si de scaderea dobanzii cheie, care a facut mai putin atractive plasamentele in lei", a declarat un dealer bancar, citat de NewsIn.

Astfel, la inceputul sedintei valutare de joi, leul era cotat in apropiere de 4,1040 unitati/euro, dar ulterior a pierdut constant teren in fata monedei europene pana la 4,13 lei/euro, iar la 13:55, euro era cotat in apropierea valorii de 4,1280 lei.

Pe pietele din regiune, monedele celorlalte tari cu regim valutar similar leului au suferit, de asemenea, corectii fata de euro. Astfel, zlotul, dupa ce a deschis in apropiere de 4 unitati/euro, s-a depreciat semnificativ in fata monedei europene pana spre 4,04 zloti/euro, dar si-a revenit usor dupa ora 11:00 la 4,0280 zloti/euro. Si forintul a pierdut teren in fata euro, de la 271,40 la 273,20 unitati/euro, ulterior intarindu-se usor sub acest nivel.

Pentru moneda americana, cursul de referinta anuntat de BNR este de 2,9749 lei/dolar, in crestere cu aproape 5 bani (1,68%) fata de cel afisat miercuri, de 2,9257 lei/dolar.

Pe pietele internationale, dolarul s-a intarit puternic in fata monedei europene in prima parte a zilei, de la aproape 1,39 la 1,3830 dolari/euro, iar la 13:55 euro era cotat la 1,3850 dolari. Moneda europeana este afectata de incertitudinile legate de criza bugetara din Grecia si de riscurile ca si alte tari din zona euro, in special Spania si Portugalia, sa se confrunte cu aceleasi probleme.

BNR a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 4,96% pe an, in scadere fata de cel de miercuri, de 6,01% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a coborat la 5,46% pe an, de la nivelul din sedinta precedenta, de 6,51% pe an.
In piata monetara, dobanzile overnight au coborat usor, la 4,5%-6% pe an, sub noua dobanda de politica monetara de 7% pe an, masura ce se aplica incepand de astazi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri