Romania ar putea avea o crestere economica de peste 3% in 2010 si se va incadra in tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB, in conditiile respectarii acordului cu FMI, de la care ar trebui sa atraga insa toate transele, a declarat presedintele Intesa Sanpaolo Bank Romania.
"Romania ar putea sa realizeze o crestere economica care sa depaseasca actualul consens de 1-1,5%. Cred ca Romania poate depasi 3% in acest an. Zilnic se revizuiesc proiectiile", a spus Giovanni Ravasio, presedinte al Intesa Sanpaolo Bank Romania si consilier pe probleme UE.

In acelasi timp, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, sustine ca Romania ar putea inregistra o crestere economica mai ridicata decat estimarea actuala, dar atrage atentia ca evolutia va depinde in mare masura de economia globala.

"In economia europeana sunt semnale legate de recuperare si, asa cum am crescut si am regresat odata cu economia europeana, daca tarile unde Romania apare in piete isi revin, atunci si cresterea noastra economica ar putea fi mai mare decat estimarea de acum", a precizat Vladescu la cina organizata de Unimpresa.

Ravasio si-a exprimat increderea ca revenirea economiei va fi sustinuta si de o redresare economica la nivel international, in Statele Unite si Asia, nu numai in Uniunea Europeana, si a precizat ca semnalele de relansare a economiei romanesti se vad si in revenirea productiei industriale si estimarile privind cresterea exporturilor, mai ales catre tarile din UE, scrie NewsIn.

"Punctul cel mai scazut al activitatii economice a fost atins la jumatatea lui 2009 sau in trimestrul III. (...) Conjunctura previziunilor este una extrem de favorabila Romaniei", a adaugat Ravasio.

El a atras atentia asupra efectelor ce se vor mai resimti asupra somajului si a creditelor neperformante. De asemenea, Ravasio a subliniat necesitatea cresterii ponderii veniturilor bugetare in produsul intern brut (PIB).

"Romania are cel mai redus procent al veniturilor din PIB la nivelul UE, de circa 30%, si este sub tari recunoscute drept prudente din acest punct de vedere, ca Irlanda", a explicat el.

Ravasio considera ca acest raport ar trebui sa creasca in urmatorii ani, pentru a rambursa datoriile catre Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) si pentru a finanta volume mai ridicate de investitii, nu numai in infrastructura.

Pe de alta parte, Ravasio sustine ca Romania ar trebui sa primeasca toate transele din acordul incheiat cu FMI.

"Cred ca Romania va merge mai departe cu finantarea de la FMI, pana la finalul programului. Am vazut comentarii in ultima perioada pe aceasta tema, dar (ipoteza, n.r.) prezinta riscuri", a explicat Ravasio.

El a mai spus ca intreruperea finantarii ar putea fi primita ca un semnal negativ, in sensul nerespectarii programului, dar ar putea da un semnal pozitiv daca mesajul va fi unul de anticipare a refacerii bugetare si daca va indica posibilitatea tarii de a merge mai departe pe cont propriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri