Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut ieri certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la sase luni, de 600 milioane lei (145,7 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu de 7,33% pe an, in scadere fata de licitatia anterioara, scrie NewsIn.
Un randament atat de mic nu a mai fost platit de MFP din 15 noiembrie 2007, cand Finantele au platit un randament de 7,27% pe an la o emisiune de obligatiuni pe 10 ani.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 600 milioane lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 7,35% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 2,897 miliarde lei (703,6 milioane euro).

La sedinta similara din 1 februarie, Finantele au luat din piata 399,98 milioane lei (98 milioane euro), pentru care platesc un randament mediu de 7,78% pe an.

Finantele vor sa atraga in februarie 3 miliarde lei prin sase emisiuni de titluri de stat, cu 48% mai putin decat au luat in ianuarie, in conditiile in care FMI ar urma sa deblocheze 2,3 miliarde euro din pachetul de asistenta pentru Romania in a doua jumatate a acestei luni. Dupa patru licitatii din februarie, suma atrasa de MFP este de 1,84 miliarde lei.

In prima luna din 2010, MFP a luat 5,77 miliarde lei, cu 44% peste valoarea anuntata initial, iar in primul trimestru din 2010 ministerul si-a propus sa atraga de pe piata locala 10-12 miliarde lei. In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Randamentul acordat de MFP la titlurile de stat emise a inceput sa scada inca de la prima licitatie din acest an, de la 10% pe an, cat a acordat in ultimele doua luni din 2009 la 7,33% pe an. Scaderea a fost sprijinita si de masurile bancii centrale de diminuare a ratei dobanzii de politica monetara, aflata in prezent la 7% pe an.

De asemenea, MFP a anuntat ca, pana la finalul primului trimestru, vrea sa emita eurobonduri de 1 miliard euro pe piata externa.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri