Volumul creditelor de consum acordate de banci populatiei din Romania a ajuns la doua miliarde de euro, dupa cresterea de 40% inregistrata in 2004. Pentru acest an, bancherii estimeaza o crestere de cel putin 30% a volumului creditelor de consum acordate populatiei.

Creditele de consum reprezinta in momentul de fata 5% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de 30%-40% in tarile Europei Occidentale. "Desi doua miliarde de euro pare o cifra mare, ea este totusi modesta, daca o raportam la PIB", au declarat reprezentantii BRD Groupe Societe Generale, in cadrul unui seminar organizat la Predeal. In ultimii doi ani, conditiile de creditare in Romania s-au modificat esential, bancile acordand o gama tot mai larga de imprumuturi de consum, cu dobanzi fixe sau variabile si pe perioade tot mai extinse. "Daca pana in 2003, termenul maxim de acordare a unui credit de consum era de un an, astazi avem credite acordate pe cinci ani, ceea ce reprezinta un semn de incredere in evolutia economica a Romaniei", au mai spus reprezentantii BRD.

Romanii sunt platiti in lei, dar risca in valuta

Anul 2003 a fost primul in care au aparut formule de creditare in valuta pe acest tip de imprumuturi, insa creditele denominate in valuta sunt recomandate de bancheri numai persoanelor care realizeaza veniturile in moneda in care doresc sa contracteze imprumutul. In caz contrar, debitorii se expun riscului valutar, adica fluctuatiilor mari de pe piata inregistrate de cotatiile leului, in raport cu principalele valute. Flexibilizarea politicii cursului de schimb valutar - etapa premergatoare liberalizarii contului de capital - a determinat, in luna noiembrie 2004, o adancire a volatilitatii pietei. Dupa liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei, este posibil sa asistam la fluctuatii si mai mari de curs, de la aprecieri spectaculoase ale monedei nationale in raport cu euro pana la deprecieri semnificative, determinate de eventuale iesiri masive din tara de capitaluri speculative.

DAE arata costul total al creditului

Din acest an, bancile au obligatia afisarii dobanzii anuale efective (DAE) aferente creditelor de consum, care reflecta costul total al banilor imprumutati, in urma aplicarii Legii nr. 289/2004 privind regimul juridic al contractelor creditelor de consum. "Anul acesta a venit randul creditelor de consum sa se globalizeze. Initiativa aplicarii DAE si noua modalitate de calcul fac parte din armonizarile legislative si de adaptare a practicilor la standarde europene", a declarat directorul Directiei Strategie si Marketing din BRD-GSG, Simona Ghita. DAE include dobanda nominala anuala, comisioanele percepute de banca (de acordare si gestiune a creditului) si in unele situatii asigurarea de viata. Bancherii nu sunt multumiti ca banca centrala nu a emis normele de aplicare a legii, desi actul normativ a aparut in urma cu sase luni, ceea ce duce la diferente sensibile de calcul al dobanzii anuale efective intre diferite institutii de credit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri