Romania va intra in Uniunea Europeana cu jumatate din companiile de asigurari existente azi in piata, deoarece a inceput un amplu proces de preluari si fuziuni, a declarat ieri seful diviziei ING de Asigurari de Viata, Bram Boon.

Pana la sfarsitul anului viitor, vor mai rezista circa 20-25 de firme de asigurare din cele 43 de firme existente, estimeaza Boon. Piata trece printr-un proces de consolidare, si exista acum mai multe firme cu standarde inalte pe piata.

Astfel, desi ING Asigurari de Viata are acum o cota de piata de 40%, ne va fi dificil sa pastram aceasta cota pe masura ce diferentele dintre jucatorii de pe piata se diminueaza. Volumul asigurarilor incheiate va creste, insa, a spus Boon ieri, in cadrul Zilelor Biz. Procesul de fuziuni si achizitii va conduce catre concentrarea pietei in mainile firmelor straine, astfel incat nici o companie cu capital romanesc nu va mai fi in clasamentul primelor zece firme de asigurari, a spus Boon.

El a adaugat ca desi legislatia privind sistemul pensiilor private ar putea fi adoptata pana la sfarsitul acestui an, va mai trece inca un an pana ce aceasta va fi implementata.

Boon spune ca sectorul asigurarilor de viata din Romania se afla cu circa 20 de ani in urma celor similare din Spania, Grecia sau Portugalia, dar are sanse de crestere rapida, odata ce venitul pe cap de locuitor, si, in consecinta, si puterea de cumparare a populatiei, se vor mari.


Nici o companie cu capital romanesc nu va mai fi in clasamentul primelor zece


El spune ca unul din segmentele de piata care vor creste cel mai mult vor fi asigurarile vandute prin intermediul bancilor (bancasurance), segmentul de asigurari de autovehicule, precum si piata consultantilor financiari.

Segmentul asigurarilor generale va scadea odata cu cresterea celorlalte segmente - asigurari de viata, de proprietati, de sanatate si in caz de malpraxis. Totodata, segmentul intermedierii (de brokeraj) va beneficia de o crestere foarte rapida. Acum brokerii sunt specializati mai mult pe asigurarile generale, insa in circa doi ani jumatate din asigurari vor trece prin manile lor, spune Boon.

Pana in 2010, piata asigurarilor de viata va atinge 500 milioane euro in polite subscrise anual, si trei milioane de persoane vor avea asigurari de viata pana in 2010, mai ales odata cu introducerea sistemului de pensii private. Asigurarile de viata vor creste de la 22% din totalul asigurarilor la 30-35% in 2010, odata cu dezvoltarea paturii de mijloc si a cresterii puterii de cumparare a populatiei.

Piata va creste cu circa 20% pe an, a spun Boon. Printre problemele cu care se confrunta firmele de asigurari se numara gasirea unui personal calificat, spune Boon.

Asigurarile de viata au atins 139 milioane euro

In primul semestru al acestuii an asigurarile de viata au crescut indexat cu inflatia cu 31,7%, pana la 138.8 milioane euro. Segmentul de viata a inregistart o crestere de 2% in ponderea totala a asigurarilor, de la 19,8 la 21,6% din total, spun analistii Media Xprimm. Primele zece compnaii din piata au in mana circa 93% din acest segment, cea mai rapida evolutie, de la sfarsitul lui 2004 si pana in prezent fiind inregistrata de BCR Asigurari, care a trecut de pe locul 10 pe locul trei in clasamentul celor mai mari firme de asigurari de viata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri