Moneda nationala s-a intarit in fata euro, sustinuta si de sentimentul pozitiv generat de virarea transei a doua de la Comisia Europeana, de 1 miliard euro, precum si de emisiunea de euroobligatiuni prin care Ministerul de Finante a atras un miliard euro.

"Leul s-ar putea aprecia pana la un nivel care ar putea ingrijora banca centrala. Guvernatorul BNR spunea ieri (joi, n.r.) ca aprecierea leului nu este de dorit, deoarece ar putea afecta exporturile si cresterea economica.

Evolutia slaba a unor indicatori din SUA, pe care ii asteptam dupa ora 15:30 GMT (17:30 ora Romaniei, n.r.), ar putea reduce insa sentimentul pozitiv din regiune si miscarea de apreciere a leului in fata euro", se arata intr-un raport publicat de ING, potrivit NewsIn.

Analistii ING sustin ca "banii de la Comisia Europeana (1 miliard euro) si emisiunea de eurobonduri ar putea aduce si mai multa lichiditate pe piata locala", ceea ce ar scadea in continuare dobanzile.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,0929 lei/euro, in scadere cu aproape un ban (0,14%) fata de cel de joi, de 4,0987 lei/euro.

Leul s-a apreciat initial pe piata interbancara de la 4,0960 la 4,0910 lei/euro, dupa care a revenit la 4,0940 lei/euro.

In regiune, zlotul polonez s-a apreciat de la 3,9020 la 3,8860 zloti/euro, insa apoi s-a depreciat usor spre nivelul din deschidere, iar moneda ungureasca a castigat teren in fata euro in prima parte a zilei de la 266,50 forinti/euro la 265,80 forinti/euro, avand ulterior o tendinta de usoara depreciere.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat un curs de referinta de 2,9703 lei/dolar, in scadere cu peste 3 bani (1,03%) fata de nivelul de joi, de 3,0013 lei/dolar.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat constant de la 1,3681 la 1,3796 dolari/euro, dupa care cursul a scazut la 1,3764 dolari/euro.

In prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,74% pe an, in scadere fata de cel de joi, de 2,89%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a coborat la 3,24%, de la nivelul din sedinta precedenta, de 3,39% pe an.

In piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt se mentin in apropierea dobanzii platite de BNR la facilitatea de depozit.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri