Conturile fondurilor de pensii administrate privat vor fi alimentate, de astazi, cu contributii cu 0,5% mai mari reprezentand 2,5% din veniturile brute realizate de participantii la sistemul de pensii private (Pilon II) astfel ca viramentele efectuate catre fonduri insumeaza 135, 28 milioane lei (33,16 mil. euro).


Astfel, toti angajatii care detin calitatea de participant la sistemul de pensii administrate privat si pentru care se vireaza contributii de asigurari sociale, vor beneficia de contributii la pensia privata, majorate cu 0,5 puncte procentuale, evidentiate in conturile individuale, proprietate personala, din cadrul fiecarui fond de pensii in parte, informeaza Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Aceste viramente corespund veniturilor realizate in luna de referinta ianuarie 2010.

Atat CSSPP, cat si institutii interantionale abilitate precum FMI, BM si CE au explicat in numeroase randuri faptul ca pentru a asigura sustenabilitatea schemelor publice de pensii si pentru a combate fenomenul tot mai accentuat de imbatranire a populatiei, in vederea cresterii calitatii vietii viitorilor pensionari, la un nivel mai apropiat de cel din perioada activa, este necesara continuarea reformei prin cresterea contributiilor an de an, conform prevederilor legale in vigoare, astfel incat, in 2016, sa se ajunga la o cota de contributie de 6%, alocata fondurilor de pensii administrate privat.

Fondurile de pensii private au nevoie de un volum adecvat de active pentru a putea opera in conditii de eficienta si siguranta, pe termen lung, pentru cei aproape 5 milioane de participanti.

“Sistemul de pensii private urmareste, mai intai de toate, asigurarea unui trai decent pentru viitorii pensionari. Mai mult, fondurile de pensii private isi pot asuma un rol suplimentar in societate, sub forma contributiilor aduse la dezvoltarea economiei prin investitii majore, odata cu acumularea unui volum suficient al activelor, in conditiile cresterii volumului contributiilor si a investirii profitabile a acestora”, sustine Mircea Oancea (foto), presedintele CSSPP.

Comisia mai aminteste faptul ca aceasta contributie la un fond de pensii private nu instituie obligatii financiare suplimentare pentru participanti, intrucat se constituie dintr-o parte a contributiilor de asigurari sociale platite de fiecare participant la sistemul public de pensii.

In luna februarie 2010, la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) participau 4.971.803 persoane.

Activele nete aferente celor 10 fonduri de pensii, administrate de cei 10 administratori autorizati de catre CSSPP in Pilonul II, au fost, in februarie, de 2.725,8 milioane lei (664 mil. euro).

Persoanele care platesc contributii de asigurari sociale (CAS) pot beneficia atat de pensie publica , cat si de pensie administrata privat, in functie de valoarea CAS-ului platit in decursul anilor, pana la varsta de pensionare. O parte din contributiile virate catre stat din veniturile salariale brute se duce catre sistemul fondurilor de pensii administrate privat. In plus, putem beneficia si de o a treia sursa de pensie: pensia facultativa, in caz ca decidem sa incheiem din timp un act de aderare in sistemul Pilonului III al pensiilor private facultative.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri