Comisioanele de efectuare a platilor prin sistemul electronic interbancar romanesc au fost reduse la jumatate si continua tendinta de coborare, spun reprezentantii companiei ce administreaza sistemului electronic de plati si decontare, Transfond. Platile in lei efectuate pe teritoriul Romaniei in regim de urgenta, sau platile ce depasesc 500 milioane lei vechi pot fi facute imediat cu comisioane de numai cateva zeci sau sute de mii de lei in medie.
Incepand de ieri, si evidenta si decontarea titlurilor se stat poate fi efectuata prin sistemul electronic de plati (SEP). Dupa doi ani si jumatate de "munca si momente grele", sistemul electronic de plati a fost finalmente definitivat, au anuntat reprezentanti ai Transfond, ai bancii centrale, ai Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si ai Delegatiei Comisiei Europene intr-o conferinta comuna. Proiectul a costat aproape 19 milioane euro, cofinantarea Uniunii Europene ridicandu-se la circa 8,4 milioane euro. Urmeaza un nou proiect, privind plata cambiilor, cecurilor si biletelor la ordin. Apoi, sistemul romanesc al Transfond va fi conectat la sistemul european de plati Target.

Transferul imediat al unei sume de bani din Bucuresti in Budapesta sau Londra va putea fi efectuat in cativa ani. Deocamdata, un astfel de transfer rapid poate fi facut in lei pe teritoriul tarii, prin intermediul sistemului informatic definitivat dupa doi ani si jumatate de munca asidua de Transfond. Platile noastre merg catre centralele bancare, care le transmit prin intermediul noului sistem catre bancile-destinatie. Comisioanele Transfond s-au injumatatit: pentru plata sumelor de mare valoare au coborat la 150.000 lei vechi, iar pentru sumele de mica valoare, la 11.000 lei vechi, spune directroul general al institutiei, Emil Iota Ghizari. "Comisioanele vor continua sa scada," sustine Ghizari.

Bancile au tarife diferite

In cazul BRD SocGen, comisioanul perceput persoanelor fizice pentru viramente de pana la 5 milione de lei este de 30.000 de lei vechi plus comisionul Transfond, numit si "comision BNR" (11.000 de lei). Pentru platile ce se situeaza intre cinci miliaone si 500 de milioane de lei vechi, comisioanul este de 80.000 de lei (plus 11.000 de lei, comision BNR).

Pentru sumele de peste 500 de milioane, comisionul este de 100.000 de lei plus un comision al Transfond de 150.000 de lei. Pentru plati intre conturi aflate in interiorul aceleiasi banci se platesc, de regula, comisioane foarte mici. La Raiffeisen, de pilda, comisionul pentru sumele transmise prin ordin de plata intre clientii aceleiasi banci sunt de 10.000 de lei, iar pentru celelalte instrumente de plata, sunt efectuate gratis. Si platile in valuta sunt efectuate, la Raiffeisen, tot gratis. In schimb, clientii trebuie sa fie atenti la validitatea instrumentelor de plata si la corectitudinea informatiilor trecute in foaia de varsamant, comisioanele fiind de cateva zeci de euro in cazul in care se descopera greseli.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri