In timp ce Comisia pentru Privatizare incearca sa lamureasca ce si cum cu scurgerile de informatii privind ofertele pentru BCR, The Economist avanseaza ipoteza unui pret final record de 3,4 miliarde de euro pentru pachetul de actiuni scos la vinzare.

Europa Centrala si de Est sint poate cunoscute pentru berea si vacantele ieftine. Preturile platite bancilor din regiune sugereaza insa ca nu orice din zona este un chilipir - se spune intr-un articol al prestigiosului The Economist.

Record regional cert

Iminenta vinzare a pachetului de actiuni de 61,9% detinut de stat la Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din Romania, poate ridica valoarea tranzactiei la 3,4 miliarde de euro (4,2 miliarde de dolari). Potrivit Thomson Financial, aceasta suma va bate recordul regional detinut de recenta preluare a bancii ucrainene Aval Bank de catre austriecii de la Raiffeisen International, de doar 3,2 miliarde de euro.

Pretul asteptat pentru BCR, care este de 4,6 ori book-value, este apreciat ca o oferta rezonabila pentru o banca avind active de 9 miliarde de euro si un profit de 201 milioane de euro inregistrat in 2004. The Economist considera ca guvernul roman este indreptatit sa ceara un pret mare, pentru ca BCR este ultima banca mare oferita spre vinzare in Europa Centrala si de Est, fapt ce ofera si o sansa finala pentru bancile straine sa puna piciorul in regiunea in care, in ultimii doi ani, acestea au cheltuit peste 13 miliarde de euro pentru achizitii.

Erste-Bank, cumparatorul in serie

Articolul sustine ca o analiza a listei ofertantilor initiali pentru BCR arata o impartire a acestora in doua mari categorii. Prima ar fi aceea a bancilor internationale decise sa puna piciorul in zona, iar cea de-a doua, a acelora care cauta o modalitate profitabila de investitie a capitalului. Rezultatele Erste-Bank, finalista alaturi de BCP Millenium la BCR, si un cumparator in serie de banci in Europa Centrala si de Est, dovedesc ca aceste achizitii sint profitabile. Profitul net combinat obtinut de Erste de la bancile din regiune, raportat la 31 octombrie 2005, este cu 55% mai mare decit in perioada corespunzatore din 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri