Tranzactiile pe piata bursiera au scazut, saptamana trecuta, cu peste 40%, rulajul total ajungand la 128,3 milioane lei. Media zilnica nu a depasit 26 milioane lei. A fost o saptamana linistita, in care piata nu si-a stabilit un trend, declara Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Indicii bursieri s-au apreciat usor, in special din cauza cresterilor din a doua parte a perioadei analizate. Indicele blue-chipsurilor, BET, a castigat 0,7%, cel al intregii piete, BET-C, 0,9%, iar indicele societatilor financiare, BET-FI, a crescut cel mai mult, cu 2,7%.

Desi nu au inregistrat castiguri semnificative, SIF-urile au dat tonul schimburilor cu actiuni in ultima parte a sapatamanii trecute, pe fondul privatizarii BCR.

Cel mai probabil, investitorii au tinut cont de apropierea datei la care se va afla pretul platit pe pachetul detinut de stat la BCR si de faptul ca a inceput oferta publica de cumparare pe Sicomed, unde doua SIF-uri detin pachete mai insemnate, afirma Razvan Pasol, director general al Intercapital Invest. SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova au fost cele mai lichide titluri de pe piata SIF-urilor. SIF 5 a castigat cel mai mult dintre societatile financiare, 4, 2%.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in sedinta de luni, cu 1,7% la nivelul intregii piete si cu 1,3% pe segmentul blue-chipsurilor, cresteri stimulate de Petrom si BRD. In sesiunea de marti insa, s-a pierdut atat cat s-a castigat cu o zi inainte. Majoritatea brokerilor sustin ca, in cazul acestor doua titluri, au avut loc transferuri speculative, in sedinta de lunea trecuta. Ordinele de cumparare, aparute spre finalul sedintei pentru aceste doua actiuni, ma determina sa cred ca a fost acelasi investitor, spune Iordan Butuc, analist la societatea de brokeraj World Rom Securities.

Petrom a incheiat saptamana cu un castig de 0,4%, iar valoarea transferurilor s-a ridicat la 12 milioane lei, adica 10% din totalul pietei, potrivit analistilor de la Intercapital Invest.

Rompetrol Rafinare a incercat sa se mentina peste pragul de 0,1 lei/actiune, pretul osciland intre 0,102 lei si 0,109 lei/actiune. S-au tranzactionat volume mai mici de titluri RRC, comparativ cu saptamana anterioara celei analizate. Important este ca, deocamdata, cotatia incearca sa se consolideze peste valoarea nominala, acest lucru linistind cumva actionarii care au avut accente de panica in trecut din cauza stirilor nefavorabile din mass-media, declara Razvan Pasol. RRC a avut o pondere in rulajul bursei, saptamana trecuta, de 11,7%.

Cel mai lichid emitent al perioadei analizate a fost Banca Transilvania. In sedinta de vinerea trecuta, pretul titlurilor TLV a oscilat intre 1,13 lei si 1,16 lei/ actiune. Cu aceasta actiune s-a efectuat singura tranzactie speciala vinerea trecuta, la pretul de 1,14 lei/ actiune. Valoarea totala a transferurilor cu titluri TLV s-a ridicat la 20,8 milioane lei.

Cea mai mare contributie la cresterea indicelui BET au avut-o insa actiunile BRD, care au castigat apropae 4%. Titlurile au inchis saptamana la un maxim de 13,4 lei/actiune, in apropierea publicarii datelor financiare pe primele noua luni ale anului.

Sicomed s-a evidentiat, saptamana trecuta, prin volume semnificative de titluri transferate, cu un rulaj total de 5,2 milioane lei. In sedinta de miercurea trecuta a inceput oferta publica de cumparare de actiuni SCD, la pretul de 1,37 lei/actiune. Nu au existat insa subscriitori. Este cumva normal daca tinem cont ca in piata pretul a atins un nou maxim istoric de 1,38 lei/actiune, spune Pasol. El adauga ca investitorii au preferat sa vanda la un pret mai avantajos si cu un termen mai scurt de incasare a disponibilitatilor, evitand perioada de asteptare din oferta publica.

Analistii de la Intercapital Invest sunt de parere ca si saptamana acesta este posibil ca preturile sa oscileze intre scaderi si cresteri, mai ales ca perceptiile despre evolutia pe termen scurt a pietei sunt destul de contradictorii pentru investitori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri