Bancherii continua sa isi adapteze ofertele de creditare: trei banci au anuntat intr-o singura zi, imediat dupa Paste, oferte noi, mai relaxate.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a sustinut in ultimul timp reducerea dobanzilor la creditele in lei, cea mai recenta decizie fiind aceea de a ajusta dobanda cheie la un minim record - 6,5%. Atunci banca centrala atragea atentia ca, in ciuda scaderilor de dobanda operate de bancile comerciale, dobanzile la depozitele si creditele noi raman, inca, relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara.

CEC Bank, singura banca de top detinuta de stat, a redus cu 1,75 puncte procentuale dobanda pentru creditul de nevoi personale cu asigurare de viata si somaj, la 10,4% pe an in cazul imprumuturilor contractate pana la finalul lunii iunie si a marit valoarea acestora, precum si perioada de creditare.

Astfel, in perioada 6 aprilie-30 iunie, valoarea creditului se mareste de la 15.000 lei, la 40.000 lei, iar durata de creditare creste de la 48 luni la 60 luni. In aceasta perioada, comisionul de acordare este 0%.

"Valoarea DAE este de 14,93%, fiind calculata pentru un credit de 40.000 lei, acordat pe o perioada de 60 luni, cu perioada de gratie de 12 luni. Pentru rambursarile anticipate nu se percepe comision", anunta CEC Bank.

Creditul de nevoi personale cu asigurare de viata si somaj este un credit fara avans, fara girant si fara ipoteca, iar clientii nu trebuie sa prezinte documente justificative privind utilizarea acestuia.

De asemenea, CEC Bank a redus saptamana trecuta dobanzile la credite in lei si euro.

Si Raiffeisen Bank a redus marjele dobanzilor percepute la creditele nou contractate de populatie in lei si euro, garantate cu ipoteca, oferta fiind valabila pana la 30 septembrie.

Astfel, creditul in euro garantat cu ipoteca Flexi Plus/Flexi Credit Integral are o marja de dobanda de 6,5% (de la 8%), creditul Achizitie/Construire are o marja de 5,5% (in loc de 6,5%), in timp ce pentru creditul Prima Casa banca va practica o marja de 3,5% (de la 4%), se mentioneaza in comunicat.

La marjele mentionate, banca adauga nivelul dobanzii EURIBOR la 6 luni pentru creditele Achizitie/Construire si FlexiPlus, FlexiCredit Integral in euro, respectiv EURIBOR la 3 luni pentru Prima Casa.

Pentru creditul in lei garantat cu ipoteca Flexi Plus/Flexi Credit Integral, marja de dobanda a coborat la 4,75% (de la 5%), pentru creditul Achizitie/Construire se aplica o marja de 3,75% (de la 4%), iar pentru creditul Prima Casa marja de dobanda ramane la acelasi nivel, de 2,5%, se mai arata in comunicat.

De asemenea, Raiffeisen Bank Romania a redus din 31 martie dobanzile variabile la creditele in lei pentru populatie fixate in raport cu indicatorul pietei monetare ROBOR la sase luni.

UniCredit TiriacBank, o banca din top zece, a lansat un credit imobiliar in lei, cu o dobanda calculata ca ROBOR la 3 luni + marja de 3,25%, pentru care DAE este sub 10%.

Astfel, pentru un credit imobiliar de achizitie in lei, la o suma imprumutata de 120.000 lei, pe 30 de ani, clientul plateste o rata lunara de doar 973 lei, iar dobanda anuala efectiva (DAE) ajunge la 9,75%.

De asemenea, banca a lansat si un nou credit de nevoi personale cu ipoteca in lei, pentru care dobanda este calculata ca ROBOR la 3 luni + marja de 5,25%.

Restantele la credite continua sa creasca

Totusi, vestile proaste continua sa vina pentru bancherii romani: valoarea restantelor de peste 90 de zile la imprumuturile mai mari de 20.000 lei acordate de banci a crescut cu 11,5% in februarie, pana la 6,41 miliarde lei, in timp ce de la inceputul anului soldul acestora a urcat cu 19%, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB).

In ianuarie, restantele de peste 90 de zile insumau 5,75 miliarde lei, iar la sfarsitul anului trecut soldul se ridicase la 5,38 miliarde lei. Totodata, sumele datorate in cazul intarzierilor de peste 90 zile au avut, de asemenea, cea mai mare pondere in totalul sumelor restante, de 68%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri