Romania se situeaza in continuare pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste gradul de indatorare. Desi acesta a crescut in 2004 la 5% din produsul internul brut, fata de doar 1% in 2000, tara noastra se afla si din acest punct de vedere pe un loc codas pentru ca, in regiune, media gradului de indatorare este de 12%, iar in restul Europei acest indicator ajunge chiar si pana la 63%.

"Sub aspectul indatorarii, Romania se situeaza pe ultimul loc comparativ cu tarile analizate, nivelul de 143 de euro/locuitor reprezentand 27% din media din regiune", se precizeaza intr-un studiu privind economiile si investitiile persoanelor fizice din opt state europene, realizat de grupul UniCredit. Acesta ofera o analiza comparativa a celor mai recente tendinte, precum si previziuni pentru perioada 2005-2008 a disponibilitatilor financiare si a preferintelor populatiei in plasarea lichiditatilor, pentru opt state din zona "Noii Europe" (n.r.- tarile care au aderat recent sau sunt in proces de aderare la Uniunea Europeana), printre care si Romania. Concluziile studiului releva existenta unui trend ascendent al capitalului acumulat ca urmare a dezvoltarii economice si a cresterii veniturilor populatiei, dar totodata exemplifica si "capitolele" la care tara noastra este inca in urma.


Asigurarile si fondurile mutuale, in crestere

Potrivit studiului realizat de UniCredit, instrumentele alternative din Romania pastreaza inca o mica proportie, in special datorita nivelului redus de penetrare a serviciilor financiare, insa se previzioneaza ca asigurarile si fondurile mutuale vor avea cea mai importanta dinamica in perioada urmatoare. "Asigurarile si fondurile mutuale vor cunoaste o atractivitate sporita, determinand o realocare a resurselor catre plasamentele pe termen lung", se mentioneaza in studiul citat, desi, potrivit ultimelor date statistice aferente anului 2004, romanii plasau doar 0,3% in fonduri mutuale si ceva mai mult, respectiv 3,3%, in asigurari.

In ceea ce priveste acumularea financiara a populatiei, aceasta s-a aflat in perioada 2000-2004 pe un trend ascendent, dar potrivit studiului, in Romania se mentine inca un nivel redus de acumulare bruta de capital, situat sub media tarilor din regiune. "Anul trecut, capitalul brut acumulat de un roman se situa la nivelul de 466 de euro si reprezenta aproximativ 20% din media pe cap de locuitor a Noii Europe si doar 1% din media Uniunii Europene (UE-15).


Piata de capital - alternativa de viitor


Potrivit aceluiasi studiu, reiese ca interesul romanilor pentru produsele bancare, gen depozite bancare si numerar, s-a diminuat in ultima perioada, insa a crescut apetitul pentru produsele alternative oferite de piata asigurarilor si piata de capital. "La finele anului 2004, conform estimarilor, romanii plasau 14,7% in numerar, 61% in depozite bancare, 20,7% in actiuni si obligatiuni, 0,3% in fonduri mutuale si 3,3% in asigurari", se precizeaza in studiul UniCredit, mentionandu-se ca pentru urmatorii patru ani prognozele sunt optimiste. "Perspectivele favorabile de crestere economica si de revigorare a veniturilor romanilor vor determina un ritm mediul anual de crestere a acumularii financiare, estimat la 19%, cel mai ridicat din regiune. Consolidarea avutiei financiare va genera aparitia unor modificari structurale in preferintele populatiei de plasare a acestor resuse", se precizeaza in studiul citat.

Conform datelor prezentate de UniCredit, avutia financiara a inregistrat in Romania un ritm mediul anual de crestere de 36,3%, comparativ cu 10,3% in zona Noua Europa si doar 2,3% in zona UE-15. "Cresterea economica sustinuta inregistrata in Romania in ultimii ani (n.r. - 6,1% in medie pentru perioada 2000-2004) s-a reflectat intr-un ritm de crestere a acumularii financiare superior celorlalte tari (n.r. - cu exceptia Turciei)", mai evidentiaza studiul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri