Riscul de credit, interventiile politice si riscul valutar sunt principalele trei cosmaruri ale bancherilor romani, dintr-un clasament de 30 de amenintari in care se mai regasesc si ingrijorarile acestora fata de evolutia economiei Romaniei si calitatea managementului riscului.
Riscul de credit este perceput drept principala amenintare pentru sistemul bancar de catre managerii din domeniul financiar-bancar din Romania, potrivit ultimei editii a studiului “Banking Banana Skins 2010” realizat de catre Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare (CSFI) si PricewaterhouseCoopers.

Nr. Riscuri
1 Riscul de credit
2 Ingerinta politica
3 Riscul valutar
4 Trendurile macro-economice
5 Calitatea managementului riscului
6 Investitiile in actiuni
7 Frauda
8 Marjele de dobanda ale creditelor
9 Instrumentele derivate
10 Continuitatea afacerii
11 Supra-reglementarea
12 Disponibilitatea capitalului
13 Pietele emergente
14 Fondurile de hedging
15 Marfuri si materii prime
16 Riscul de mediu
17 Marja dobanzii
18 Guvernanta corporatista
19 Spalarea banilor
20 Practicile de vanzari de produse bancare
21 Traderi implicati in fraude
22 Dependenta ridicata de tehnologie
23 Lichiditatea
24 Conflictele de interese
25 Activitatile de back-office
26 Recompensarea managerilor
27 Sistemele de plati
28 Fuziuni
29 Competitie din partea noilor jucatori
30 Prea putin reglementare

Desi in Romania exista doar doua banci controlate de stat, bancherii se arata ingrijorati si fata de posibilele interventii politice, care le-ar afecta activitatea si profiturile.

De asemenea, perspectivele pentru sistemul bancar din Romania par a fi dificil de prognozat, arata studiul in care bacherii romania si-au exprimat temerile cu privire la fragilitatea economiei si la impactul creditelor neperformante si a scaderii profitabilitatii asupra bancilor.

In prezent, cel mai riscant scenariu pentru Romania este ca bancile grecesti sa isi retraga o parte din capitalul adus pe piata bancara autohtona, pe fondul problemelor din Grecia.

O alta ingrijorare a managerilor este legata de faptul ca aversiunea bancilor fata de riscuri va intarzia relansarea economica. Primele prognoze indicau faptul ca economia Romania ar urma sa inregistreze o crestere de 1,3% in 2010, insa economistii sunt tot pesimisti si subliniaza ca recesiunea se va incheia abia in trimestrul al treilea din acest an, iar la nivelul intregului an avansul economic se va situa sub 1%.

Unii manageri din sistemul financiar autohton considera ca, in cazul unei situatii extreme, sistemul bancar va beneficia de sprijin din partea guvernului, iar altii sunt preocupati de faptul ca acesta ar putea afecta responsabilitatea managementului bancilor.

Pe langa evolutia economiei, bancherii se mai tem si de riscul valutar, acesta afectand capacitatea clientilor de a-si achita ratele la credite.

Leul se apreciase puternic in luna martie, cursul coborand pana la 4,065 lei/euro si chiar si mai jos pe piata interbancara, insa tot avansul obtinut in fata monedei europene a fost pierdut in doua saptamani, timp in care cursul de schimb a urcat la 4,1597 lei/euro.

Nevoia unui sistem de management al riscului mai performant este vazuta de bancheri ca fiind urgenta, impreuna cu elaborarea unor reglementari suplimentare, pentru ca sistemul bancar sa fie mai bine pregatit in gestionarea noilor provocari generate de criza.

In sens opus, bancherii din Romania se arata multumiti de reglementarile Bancii Nationale a Romaniei si plaseaza pe ultimul loc riscul de a activa intr-un sistem slab reglementat.

Studiul anual asupra riscurilor aferente sistemului bancar a evaluat si clasificat 30 dintre principalele riscuri cu care se confrunta bancile in actuala perioada de criza financiara. Studiul se bazeaza pe raspunsurile a 450 de manageri seniori din sistemul bancar din 49 de tari, atat bancheri, cat si analisti din sectorul financiar si decidenti din randul autoritatilor de reglementare. In Romania, 13 manageri de top din sistemul financiar autohton au participat la acest studiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri