Revendicarile salariale au ajuns principalul risc pentru inflatie. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca, din punctul de vedere al bancii centrale, principalul raspuns va fi pastrarea restrictiilor la imprumuturi.

Banca Nationala a Romaniei a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, al doilea raport asupra inflatiei. In acest context, guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca exista riscuri majore care pot complica misiunea BNR in tintirea inflatiei, dintre care excesul de cerere (la care se adauga si eventualele majorari salariale exagerate) este cel mai puternic factor de presiune care poate impinge preturile in sus.

Cresterile salariale se duc direct in preturi

Presiunile sindicale din ultimele saptamini au determinat Banca Nationala sa includa politica salariala printre vulnerabilitatile privind atingerea tintei de inflatie pentru anul viitor. Evenimentele din ultimele saptamini arata ca politica salariala poate fi una dintre vulnerabilitatile privind atingerea obiectivului de inflatie, alaturi de calendarul de aliniere a preturilor administrate. Spre neplacerea bancherilor, o presiune salariala in crestere, personal, nu o vad compensata decit prin pastrarea restrictiilor la credite, a spus Mugur Isarescu.

Aceasta reactie a politicii monetare este inevitabila, sustine Isarescu. Guvernatorul a dat ieri un mesaj clar ca Banca Nationala nu poate asigura stabilitatea preturilor in orice context. El a aratat ca tintele de inflatie au fost asumate, in contextul actualului proiect de buget. Un mesaj periculos ar fi acela ca, orice s-ar intimpla, BNR ar fi un fel de Duckadam care poate apara in orice conditii tinta de inflatie. Nu se pastreaza contextul, se strica lucrurile. Si daca se strica lucrurile, cu greu le mai putem repara, a spus Isarescu. Guvernatorul considera ca un raspuns la toate solicitarile salariale venite din partea sindicatelor ar presupune un impact evident asupra inflatiei, care nu ar putea fi compensat decit prin reduceri de salarii in alte sectoare sau prin disponibilizari de personal. Intr-un fel preseaza inflationist o cheltuiala in infrastructura si intr-alt fel in cazul cresterilor salariale care se duc direct in inflatie, a adaugat guvernatorul.

Inflatia buna si inflatia rea

Tinta de inflatie a bancii centrale pentru 2006 se pastreaza la 5%, dupa al doilea raport trimestrial privind evolutia preturilor de consum, insa prognoza indica un nivel apropiat de palierul superior al intervalului de variatie, respectiv 6%. Raportul trimestrial indica, pentru anul viitor, presiuni inflationiste semnificative, in special din zona preturilor administrate. Acestea, in combinatie cu cresterea conjuncturala a preturilor alimentelor si cu impactul recentelor majorari la preturile combustibililor, vor determina o incetinire temporara a procesului de reducere a anticipatiilor inflationiste in prima parte a anului 2006 (n.r. - primul semestru al anului), se arata in raport. Isarescu a aratat ca preturile care scapa total controlului BNR sint cele administrate, mai exact cele cerute de alinierea la cele din Uniune. Daca avem in vedere ca alinierea este un pret al integrarii in UE, este vorba de o inflatie buna, a zis Isarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri