Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR) au aprobat propunerea conducerii de a majorara capitalul social al bancii cu 237,74 milioane lei, pana la 1,03 miliarde lei (circa 250 milioane euro), prin capitalizarea unei parti din profitul de anul trecut, a anuntat banca.
In prezent, BCR are un capital social de 792,47 milioane lei. In urma deciziei, valoarea nominala a unei actiuni BCR va creste de la 1 leu la 1,3 lei, ceea ce inseamna o crestere a capitalului social de la 792,47 milioane lei la 1,03 miliarde lei.

De asemenea, actionarii i-au reales pe membrii consiliului de supraveghere pentru un nou mandat de trei ani incepand cu data de 22 aprilie 2010. Cei sapte membri sunt Andreas Treichl (presedinte), Manfred Wimmer (vicepresedinte), Herbert Juranek, Bernhard Spalt, Florin Pogonaru, Mihai Fercala si Tudor Ciurezu. Primii cinci sunt numiti din partea Erste Bank, in timp ce ultimii doi reprezinta SIF-urile.

Conducerea bancii a propus pentru AGA din aprilie nerepartizarea de dividende din profitul pe 2009, in conditiile in care, potrivit contractului de privatizare, austriecii s-au angajat sa distribuie 40% din profitul net calculat conform IFRS sub forma de dividende.

Insa ceilalti actionari importanti ai bancii in afara de Erste, cele cinci SIF-uri, care controleaza impreuna circa 30% din capitalul BCR, au acceptat pana la urma sa nu primeasca dividende, in conditiile in care astfel nu vor mai contribui cu bani la majorarea de capital si isi mentin participatiile. Reprezentantii SIF-urilor au avut in ultimele luni mai multe runde de discutii cu austriecii de la Erste pe aceasta tema.

La finalul lui martie, presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels(foto), declara ca se asteapta ca majorarea de capital propusa actionarilor pentru AGA din aprilie sa fie ultima din 2010, insa nu exclude noi majorari in cazul unor situatii exceptionale, precum cea in care un client important ar intampina probleme.

"Majorarea nu o facem pentru ca ne-a cerut-o BNR, ci pentru ca suntem prudenti. Nu ma astept sa avem nevoie de alta majorare in acest an, pentru ca rata solvabilitatii este confortabila la BCR. Insa nu se poate exclude niciodata complet, putem sa ne trezim de exemplu cu un client mare pe corporate care intra in incapacitate de plata. Este o situatie posibila, dar foarte putin probabila", afirma Bruynseels.

Anul trecut, grupul BCR a obtinut un profit net consolidat dupa impozitare si interese minoritare de 871,7 milioane lei (206,3 milioane euro), in scadere cu 57,1% fata de 2008, pe fondul cresterii costurilor cu provizioanele de 3,6 ori fata de 2008, pana la 2,28 miliarde lei (540,2 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri