Atitudinea actuala fata de problema pensionarii si lipsa unei reforme economice ar putea conduce Spania la o situatie similara Greciei, potrivit companiei de consultanta Towers Watson.
Jamie Nieto-Marquez, consultant in cadrul Towers Watson, a facut aceste comentarii in contextul in care Standard& Poor’s a redus ratingul pentru datoria publica a Spaniei, propagand astfel teama unei contaminari, la nivel european, cu o criza a datoriilor publice, scrie IPE.

Nieto-Marquez a atras atentia mai ales asupra faptului ca ultimele cabinete guvernamentale ale Spaniei au esuat in a rezolva problemele legate de pensionarea anticipata si nesustenabilitatea sistemului public de pensii.

De asemenea, el a avertizat in privinta schimbarilor demografice negative, la care se adauga somajul crescut si datoriile tarii, factori ce ar putea cauza probleme economice importante. „Nu suntem in situatia Greciei, dar am putea fi daca nu luam imediat masurile necesare”, a adaugat Nieto-Marquez.

Mai mult decat atat, el a spus ca pensionarea anticipata masiva pune in pericol fondurile pe care Guvernul trebuie sa le aloce pentru plata ajutorului de somaj, in conditiile in care unul din cinci spanioli activi nu lucreaza. Cand o persoana se pensioneaza in Spania inaintea varstei de 60 de ani, daca are un stagiu minim de cotizare, atunci primeste ajutor de somaj pana cand se poate pensiona aniticipat.

El a mentionat ca multi dintre spanioli nici nu au luat in considerare posibilitatea obtinerii unei pensii private prin contributii, ci s-au bazat pe sistemul de pensii de stat, care este de altfel inca suficient de generos, cu beneficii de pana la 35.000 de euro pe an.

Activele fondurilor de pensii private din Spania reprezinta mai putin de 10% din Produsul Intern Brut (PIB), contrastand foarte mult cu situatia unor tari precum Marea Britanie sau Olanda, unde activele fondurilor de pensii private ating un nivel de peste 100% sau chiar 150% din PIB.

Totodata, guvernul spaniol analizeaza problema reformarii sistemului de pensii, luand in considerare cresterea varstei de pensionare de la 65 la 67 pana in 2017. De asemenea, pensia ar putea fi calculata in curand in functie de contributiile platite in intreaga perioada, si nu doar in ultimii 15 ani de activitate, ca in prezent. In acelasi timp, se cauta o modalitate de a promova flexibilitatea orelor de munca, pentru a permite si incuraja oamenii sa stea angajati pana la varsta de 65 de ani, in vederea diminuarii pensionarii anticipate.

Rata somajului din Spania a atins un record in primul trimestru, depasind nivelul de 20%, potrivit datelor oficiale publicate de institutul national de statistica.

Niciuna dintre aceste propuneri nu a fost inca adoptata, in conditiile in care estimarile arata ca surprlusul bugetar de 14 miliarde din sistemul public de pensii (2008) se va epuiza pana in 2022, odata cu imbatranirea populatiei si cresterea puternica a numarului de pensionari.

Intrebat daca introducerea unui sistem privat de pensii cu participare obligatorie, similar celui ce va fi introdus din 2012 in Marea Britanie (si denumit NEST, cu contributii definite), ar fi potrivita in cazul Spaniei, Nieto-Marquez a declarat ca se indoieste de vointa societatii pentru introducerea unui asemenea sistem in Spania.

„Sistemul de pensii private trebuie sa creasca”, a spus Nieto-Marquez, adaugand ca modelul unei scheme de pensii private obligatorii aplicat fiecarei companii (similar modelului britanic) este o posibilitate de luat in calcul, mai ales ca in viitor sistemul public de pensii din Spania se va confrunta cu probleme grave.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri