Ovidiu Racoveanu, director asigurari de viata in cadrul Generali, afirma ca in prezent Romania nu are o piata a asigurarilor private de sanatate. El explica, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street, ca autoritatile trebuie sa-si asume masurile de reducere a cheltuilelilor bugetare, iar bugetarii concediati pot migra catre companii, dar cu o sustinere suplimentara a mediului privat.
Wall-Street: Cum comentati masurile de austeritate anuntate in ultima saptamana de catre guvernanti? Ati fi preferat “varianta neincrederii”, a maririi taxelor ?

Ovidiu Racoveanu:
O crestere a fiscalitatii in timpul exercitiului financiar nu este sub nicio forma de dorit sau de acceptat. Vorbesc prin prisma faptului ca suntem o societate comerciala privata, platitoare de taxe cu venituri si cheltuieli, cu un plan de afaceri.

Propunerea de scadere a salariilor in sistemul bugetar este una normala si naturala. Avem circa 3 milioane de oameni, angajatii din mediul privat, care sustin celelalte categorii de personal, adica pensionarii, copii, somerii. Ar fi existat riscul sa ajungem in situatia Greciei, care cheltuie mai mult decat produce.

Decat sa mai creasca nejustificat cheltuielile probabil ca o reducere a acestora coroborata, asa cum s-a propus, cu reevaluari ale personalului bugetar si eventuale restructurari in asa fel incat in 2011 cheltuielile sa fie la un nivel corect si salariile celor ramasi in sistem sa fie comparabile cu cele din prezent mi se pare o masura normala, naturala.

Wall-Street: Credeti ca vor avea loc bugetarii in sectorul privat?

Ovidiu Racoveanu:
Cu siguranta, da. Oamenii buni sunt necesari in toate firmele si in masura in care ei vor dori sa lucreze, sa participe la proiectele noastre, cu siguranta isi vor gasi un loc de munca in mediul privat, inclusiv la Generali.

Wall-Street: Sa inteleg ca Generali continua sa faca angajari?

Ovidiu Racoveanu:
Intr-o forma sau alta da, in sensul ca si noi incercam sa dimensionam forta de vanzare cu directia centrala.

Cele doua sunt corelate. Astfel, in teritoriu este nevoie de mai multa forta de vanzare, iar persoane specializate sunt cautate pentru directia centrala. Avem dezvoltari de personal si firma noastra, in ansamblu, creste.

Wall-Street: Dar ati facut si disponibilizari anul trecut, cand majoritatea firmelor private au trebuit sa ia astfel de masuri in vederea reducerii cheltuielilor?

Ovidiu Racoveanu:
La noi nu au fost disponibilizari, chiar s-au facut cateva angajari anul trecut.

Ar trebui gasite masuri fiscale care sa ajute companiile private sa aduca bani statului. Sa se poata dezvolta astfel incat sa asimileze numarul mare de someri. Trebuie gandita si o astfel de schema. Bugetarii pot migra catre companiile private, dar trebuie sa sustinem dezvoltarea mediului privat pentru a crea si oferi celor interesati mai multe locuri de munca.

Wall-Street: De unde credeti ca va veni revigorarea economica a Romaniei?
Ovidiu Racoveanu, directorul general al Generali Asigurari de Viata, afirma ca in prezent Romania nu are o piata a asigurarilor private de sanatate. El explica, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street, ca autoritatile trebuie sa-si asume masurile de reducere a cheltuilelilor bugetare, iar bugetarii concediati pot migra catre companii, dar cu o sustinere suplimentara a mediului privat.


Ovidiu Racoveanu:
Nu trebuie sa asteptam ajutor extern sau divin pentru a iesi din criza. Ar putea ca toate economiile din jur sa prospere si noi sa nu ne revenim.

Trebuie sa spunem negru pe alb ce se intampla si mai ales ca trebuie sa reducem cheltuielile. Trebuie sa incetam a afirma ca FMI ne-a impus aceste masuri nepopulare. Autoritatile trebuie sa-si asume masurile, fie ele nepopulare, asa ca trebuie sa trecem la treaba si sa ne ajutam singuri.

Wall-street: Astfel, cum asteptati sa inchida sectorul asigurarilor de viata anul 2010, dar Generali?

Ovidiu Racoveanu:
In privinta asigurarilor non-viata (generale n.r.) se asteapta o stagnare sau un declin usor, de 3-5% pe tot anul. Pentru segmentul viata din industria locala se estimeaza o stagnare, insa cred ca vom asista un declin comparabil cu cel de anul trecut cand am avut o scadere de 13% in moneda nationala si 15% in euro.

Pe fondul inrautatirii mediului economic, al cresterii somajului nu vad cum oamenii vor putea sa economiseasca mai mult si sa cumpere mai multe asigurari.

In linii mari, nu vom vedea cresteri semnificative fara o schimbare majora a pietei in ceea ce priveste deductibilitatea pe asigrarile de viata sau in privinta unui cadru de dezvoltare pe asigurarile de sanatate.

Noi ne-am bugetat afaceri in crestere atat pe segmentul de asigurari generale, cat si pe cel de viata. Indiferent care va fi cresterea pietei, noi vrem sa fim cu 4-5 puncte procentuale peste piata.

Daca piata va scadea, atunci vom avea o descrestere mai mica cu 4-5 puncte procentuale, pe aceasta ideea am mers in bugetarea pentru anul in curs.

Wall-Street: In ceea ce priveste deductibilitatile la asigurarile de viata, cand credeti ca este cel mai devreme posibil sa asistam, in industria locala, la implementarea unei astfel de masuri?

Ovidiu Racoveanu:
In niciun caz in 2010, iar in 2011, desi au inceput sa se faca eforturi la nivelul asociatiei de profil, probabil ca o astfel de masura. Vom primi aceeasi scuza: un buget de stat mult prea sarac.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) impreuna cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor(CSA) isi propun ca deductibilitatea pentru politele de viata sa fie introdusa de la 1 ianuarie 2012. Cred ca acesta este un termen realist.

Wall-street: Cum a evoluat Generali in primele trei luni ale acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut in termeni de vanzari, lapsari, clienti noi etc.?

Ovidiu Racoveanu:
Din pacate, contextul economic si schimbarile legislative si cadrul fiscal actual nu au lasat loc de foarte multe planuri pe termen lung (asigurarile de viata necesita alcatuirea unui plan pe termen lung ), iar majoritatea asiguratorilor s-au trezit in fata faptului ca trebuie sa se confrunte cu rascumpararile de polite. Adica sunt asigurati care vin si cer banii inapoi pentru ca au probleme de sanatate, cu locul de munca.

Totodata, multi dintre potentialii clienti au amanat decizia achizitionarii de polite noi. De aceea, a fost un prim trimestru putin mai greu decat cel din 2009.

Lunile ianuarie si februrie totdeauna merg mai prost ca vanzari noi, din martie se observa mereu o revigoarare a vanzarilor. Pe viata situatia nu este prea buna, insa se fac eforturi de retentie a clientilor si incercam, prin campanii, sa ataragem noi clienti, insa cele mai mari eforturi se fac pentru conservarea busiess-ului si nu este cazul sa vorbim despre cresteri momentan.

Am crescut pe anumite linii de afaceri, dar in ansamblu am inregistrat o scadere usoara pe primul trimestru fata de perioada similara a anului trecut.

Wall-Street: Cum vede Generali reforma in sistemul romanesc de sanatate, un alt punct nevralgic al Romaniei si care este rolul asiguratorilor in aceasta reforma?

Ovidiu Racoveanu:
La aceasta data, in cazul asigurarilor private de sanatate, in Romania, nu putem vorbi de o piata. Pentru ca daca avem 6-7 sau 8 milioane de euro la nivelul intregii piete de asigurari private de sanatate este extrem de putin.

In prezent, tot ceea ce inseamna cheltuieli de asigurari de santate sunt fie direct platite de stat (ponderea majoritara circa 90%), fie platite sub forma de abonamente de catre persoane fizice sau juridice in marea lor majoritate.

Pentru asiguratorii privati, acesta nu este un cadrul normal in care sa activeze pentru ca, din pacate, asa numita lege a reformei in sanatate, care a fost introdusa acum cativa ani nu a reglementat sub nicio forma cadrul in care sa ne desfasuram activitatea.

In primul rand, asiguratorii nu pot activa asa cum ar trebui in mod normal pentru ca definirea pachetului de baza intarzie. Drept urmare, este foarte dificil sa vorbesti despre asigurari private de sanatate complementare in lipsa acelui pachet de baza de la stat.

Apoi, accesul firmelor private de aisgurari catre retele de servicii de sanatate ale statului si din pacate uneori si catre catre serviciile private este foarte greoi, uneori imposibil datorita unor probleme de logistica, a cadrului legilativ sau datorita unor persoane care nu inteleg ca pot obtine mai multi bani printr-un contract cu un asigurator privat.

Si in al treilea rand, acest gen de asigurari sufera de un tratament fiscal precar. Concret, paragrafele legale coroborate inseamna zero deductibilitate pentru asigurarile private de sanatate si in acest context potentialii asigurati pot spune usor ca mai bine nu cumpara nimic, pentru ca oricum sunt obisnuit ca statul sa dea tot, sa plateasca 100%, sa fie gratis si de ce sa nu-mi dea si in anii urmatori totul gratis.

Acesta este motivul pentru care vom trece foarte greu de la un sistem de sanatate centralizat de stat la un sistem sanitar privat. Trecerea va fi lenta si cred ca va mai dura cateva decade.

Wall-Street: Concret, ce-i impiedica pe romani sa cumpere asigurari private de sanatate?

Ovidiu Racoveanu:
Cred ca pe romani cadrul legislativ ii impiedica mult mai mult decat veniturile scazute sa plateasca 300-500 de lei pe an pentru o asigurare private de santate in care au incluse servicii medicale calitative.

Normal ar fi ca acel impozit , pe acel produs sa fie platit catre o firma privata, sa stiu ca primesc ceva de banii respectivi. In loc ca acea suma sa fie oprita din salarii de stat si sa primesti servicii la “standardele” actuale, statul ar putea sa faca in asa fle incat jumatate din suma sa mearga catre companiile private. Asa cum spuneam, perioada de tranzitie in care toate contributiile care se duc acum catre stat sa mearga si in mediul privat va mai dura. Vor mai trece cateva decade pana cand statul si mediul privat vor coexista in sistemul autohton de sanatate.

In prezent, lucrurile se misca dinspre stat catre privat, intr-o directie buna, in sensul unei conlucrari, insa cu siguranta lucrurile nu se vor rezolva mai devreme de cateva decenii.

Wall-Street: Faptul ca romanii cumpara mai putine asigurari de viata si sanatate in comparatie cu asigurarile generale, si cele auto in speta, nu este si o problema de educatie financiara? Sau poate o problema de venituri?

Ovidiu Racoveanu:
In Centrul si Vestul Europei exista o preferinta pentru asigurarile de viata si pensii pentru ca exista o piata foarte veche, de cateva sute de ani de vanzari de astfel de produse, cat si un cadrul legilativ care permite dezvoltarea industriei de profil.

Estul Europei si acesta este un punct important ridicat de UNSAR in materialul (UNSAR a trimis o scrisoare executivului in care cere pentru asigurarile de viata deductibilitate fiscala totala in limita a 400 de euro pe an n.r.) privind deductibilitatea pentru asigurarile de viata arata ca in tarile din Estul Europei fie avem un grad de penetrare a asigurarilor similar cu cel romanesc in acele tari in care nu au fost introduse deduceri fiscale, fie un grad de penetrare de 6-7 ori mai mare acolo unde exista asemenea facilitati fiscale. Cu siguranta ca, in cazul Romaniei este vorba atat de o problema de cadru fiscal, de venituri cat si de educatie financiara.

Wall-Street: Ce noutati veti aduce pe piata anul acesta?

Ovidiu Racoveanu:
Vom aduce pe piata doua produse noi de sanatate si vom imbunatatii sau extinde produse existente cum ar fi cel dedicat copiilor si de asemenea vom lansa un produs investitional de genul unit-linked (asigurare de viata cu componenta investitionala n.r.) denominat in euro.

In ceea ce priveste produsele noi de asigurari de sanatate ne vom adresa potentialilor clienti cu venituri mai mari si categoriilor de liber porfesionisti, care ne-au intrebat de astfel de produse.

Caracteristica principala a clientilor se refera la faptul ca vor sa plateasca cat mai putin pentru servicii cat mai bune si cat mai multe. Cred ca mai avem mult de lucru cu asiguratii pentru a schimba mentalitatea lor in ceea ce priveste produsele si serviciile medicale de sanatate calitative.

Wall-Street: Cum au evoluat tarifele la produsele de sanatate in 2009? Asteptati schimbari in aceasta directie anul acesta?

Ovidiu Racoveanu:
Conform politicilor noastre de tarifare nu am avut o crestere a preturilor pe asigurarile de sanatate. Primele nu au crescut in 2009 si nu cred ca ar fi necesara cresterea acestora in urmatoarea perioada.

Wall-Street: Ce pondere au asigurarile de viata in cadrul Generali Romania?

Ovidiu Racoveanu:
Asigurarile de viata au in cadrul Generali Romania o pondere de 17%. In urmatorii 5 ani asteptam ca asigurarile de viata sa aiba o pondere de 25%.

Produsele sunt distribuite prin toate canalele de distributie existente pe piata autohtona. In ceea ce priveste distributia produselor, agentiile clasice au o pondere de 50% in portofoliul companiei si 26% brokerii, restul bancile si alte canale.

In ceea ce priveste cota de piata am crescut chiar daca afacerile au scazut anul trecut. Am crescut, ca nivel al cotei de piata (5,7% cota de piata pe sectorul life) pentru ca si ceilalti asiguratori au scazut. Eram obisnuiti cu locul 9, acum suntem pe locul 7 pe segmentul life in industria locala.

La aceasta data avem circa 150.000 de clienti pe segmentul life incluzandu-i si pe cei de pe sanatate. Avem 90 de agentii si puncte de lucru.

Wall-Street: Ce asteptari aveti in ceea ce priveste profitul in 2010?

Ovidiu Racoveanu:
Generali Romania, coroborat pe viata si generale, a avut un profit de 15,9 milioane de euro anul trecut. La 3 luni suntem pe profit si speram sa inchiem si anul la fel.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri