Motorul redresarii economice curente sunt serviciile de corporate banking, care ies primele din criza si vor impulsiona si cresterile ulterioare. In contextul somajului ridicat si al consumului scazut, sectorul de retail isi va valorifica potentialul mai lent, sustin economistii grupului bancar UniCredit.
In urma crizei globale, mediul economic din Europa Centrala si de Est (ECE) indica semne timide de recuperare. Cu toate acestea, perspectivele de crestere difera semnificativ de la o tara la alta, unele tari reechilibrandu-se mai rapid, iar altele fiind mai vulnerabile la turbulentele existente inca pe piata, dar toate mentinandu-se clar sub potentialul lor pe termen lung.

„Criza a avut impact si asupra sistemului bancar, desi acesta a ramas solid si profitabil in Europa Centrala si de Est, continuand sa indice perspective semnificative de crestere”, sustine Federico Ghizzoni, Sef Operatiuni Bancare ECE, UniCredit Group.

Desi activitatile bancare din Europa Centrala si de Est inca mai prezinta oportunitati, o parte dintre conditiile de piata s-au schimbat in urma crizei.

„Ne asteptam ca potentialul de bancarizare sa se mentina, iar cresterea imprumuturilor si a depozitelor sa devina mai echilibrata”, considera Debora Revoltella, Sef Analiza Strategica ECE in cadrul UniCredit Group, referindu-se la ultima previziune a grupului asupra sectorului bancar. In contextul unei cresteri economice mai reduse, cresterea volumelor va ramane sub nivelele de dinaintea crizei, dar cu toate acestea se va mentine cu mult peste pietele mai mature.

In ciuda crizei, procesul convergentei economice intre ECE si Europa de Vest este inca in derulare, desi cu un ritm mai scazut si cu un model economic mai reechilibrat. „Sectorul bancar ramane unul dintre elementele care antreneaza convergenta economica. Totusi, in stadiul actual, trebuie sa vedem redresarea cererii inainte sa vedem intr-adevar o accelerare a finantarii”, explica Revoltella, adaugand: „Vestile pozitive sunt ca ne aflam in prezent aproape de varf in ceea ce priveste problemele de calitate a creditelor. Constatam deja o anumita stabilizare a imprumuturilor neperformante si consideram ca tendinta se va intoarce catre descrestere, in mod clar, mai tarziu in acest an”.

Totusi, dezvoltarea viitoare in regiunea ECE sugereaza un scenariu destul de diversificat. Raportul dintre atractivitate si riscul de piata ramane in mod clar in favoarea Rusiei, Turciei si Romaniei. Alte tari din Europa Centrala si de Sud indica o buna atractivitate si un profil scazut al riscului. Cel mai puternic impact al crizei s-a inregistrat in Ucraina, Kazahstan si tarile baltice, cu o nevoie clara de reechilibrare a modelului cresterii, arata un studiu realizat de UniCredit Group.

Intrebarea cheie pentru cele aproximativ 2.450 de banci care opereaza in sectorul bancar din ECE, cu active totale in valoare de peste 2.100 miliarde euro, este cum sa re-porneasca cresterea. „Cererea, mai degraba decat oferta de credite, ar trebui sa fie elementul cheie pentru iesirea din criza”, spune Revoltella. Astfel, intr-un scenariu viitor al controlului fiscal strict, tarile ar trebui sa gaseasca un mod de a stimula cererea. Optiunile pentru realizarea acestui lucru ar putea fi distribuirea integrala a fondurilor UE, prin plasarea competitivitatii si a calitatii mediului de operare in topul listei de prioritati. „Fondurile UE, utilizate integral, au potentialul de a adauga intre 1 - 2 pp din cresterea PIB-ului nominal din regiune in 2010, valoarea fiind remarcabila in contextul actual”, a declarat Debora Revoltella.

Clasamentul bancilor de top din ECE este condus de UniCredit Group, care opereaza prin Banca Austria din ECE, cu active totale de 116 miliarde euro si un profit net inainte de impozitare de 1.600 milioane euro in regiune in anul 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri