Vine luna cadourilor. In vreme ce bancile se dau de ceasul mortii sa gaseasca portite de creditare facila in mormanul de norme prudentiale impuse de BNR, societatile financiare nebancare mai au de trait citeva luni pe tarimul creditului dat cu buletinul.
Tot ce nu e interzis este permis - acesta este sloganul dupa care se conduc societatile de credit de consum care continua sa se-ntreaca in oferte pe piata vinzarilor in rate, fara limitarile impuse creditului de catre BNR. Accesul extrem de usor la articole casnice, electrocasnice, produse IT si multimedia, dar si la cumpararea in sistem leasing, va mai dura citeva luni bune, pina cind legea privind reglementarea institutiilor financiare nebancare va deveni operanta.

Competitia in rate creste piata

Daca vrei sa contezi in piata de electrocasnice, electronice sau IT, trebuie sa vinzi in rate si direct in magazin. Renteaza. Spre exemplu, Altex, in primele noua luni ale anului, si-a dublat vinzarile comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, atingind valoarea de 210 milioane de euro (TVA inclus). Din aceasta valoare, aproximativ 65% sint detinute de vinzarile in rate. In prezent, principalele societati de credit de consum din Romania sint Credisson, preluata recent de un fond al BNP Paribas, Euroline Retail Service Romania - lansata de Fondul Romano-American de Investitii - BRD Finance - detinuta de BRD Socit Gnrale - si Franfinance.

Recent infiintata, Credex este rezultatul colaborarii dintre Raiffeisen si Altex si se anunta o prezenta importanta pe piata societatilor de credite de consum, actionarii sai mizind pe un volum al afacerilor de peste 100 de milioane de euro in 2006. Credisson se poate lauda deja cu 750.000 de clienti si cu un volum total al creditelor acordate de 210 milioane de euro, in timp ce BRD Finance, lansata anul trecut, are deja peste 100.000 de clienti care au obtinut finantari de zeci de milioane de euro. In rindul societatilor de creditare a fost anuntata recent si lansarea Fortuna Credit, avind ca actionari compania TBI-Leasing si lantul de magazine Cosmo.

Normele se coc la BNR

Proiectul BNR de reglementare a institutiilor financiare nebancare se afla in discutie intre Ministerul Finantelor, BNR si asociatiile din domeniu. Cum in rindul numitelor institutii financiare intra si firmele de leasing, este nevoie de o tratare diferentiata. Una este sa vinzi o masina in leasing, si alta un cuptor cu microunde.

Proiectul de lege privind activitatea institutiilor financiare nebancare prevede dreptul autoritatii care va reglementa si va supraveghea aceste entitati de a stabili, pe linga norme de capital, si alte citeva cerinte pentru infiintare si functionare, norme prudentiale. Bineinteles, aceste norme vor fi diferentiate si adecvate volumului si complexitatii activitatii de creditare derulate, spune Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR. Pina la intrarea in vigoare a normelor mai este cale lunga, fie si doar pentru ca proiectul trebuie adoptat de Parlament.

Magazinele vor restrictii mici

Noile reglementari pentru societatile financiare nonbancare sint inca in curs de pregatire si vor fi implementate de o autoritate de sine statatoare. Estimam ca, pe termen scurt, acestea vor avea un efect pozitiv asupra pietei, contribuind la cresterea productivitatii si diminuind accelerarea consumului.

In plus, era nevoie de un cadru legislativ si pentru aceste societati, in special in ceea ce priveste stabilirea unui capital minim sau raportarea catre Biroul de Credit, dar ar trebui ca institutiilor nonbancare sa li se permita sa functioneze intr-o piata competitiva, pentru a se putea diferentia de cele bancare. Normele nu pot fi identice 100% cu cele pentru banci, pentru ca aceste societati nonbancare nu atrag depozite de la populatie, spune Dan Craciun, CEO Credex, compania nebancara a Altex.

Legati la Biroul de Credit

Pentru a se proteja de rau-platnici, in ultima perioada si societatile nonbancare au inceput sa furnizeze date catre Biroul de Credit. Pina acum, raporteaza catre Birou trei societati financiare nonbancare si o societate de leasing. Cred ca, la inceputul anului viitor, toate cele cinci societati financiare mai importante vor face parte din sistem. Sintem in discutii cu acestea si toate indeplinesc conditiile necesare, ne-a declarat Serban Epure presedintele Biroului de Credit.

In ceea ce priveste situatia creditelor restante atit catre banci, cit si catre societatile nonbancare care au intrat in sistem, potrivit Biroului de Credit, la finele lunii octombrie existau 189 de mii de debite restante curente, dintre care 28.000 sint restante la doua sau mai multe banci. De asemenea, exista doua persoane care au restante la 8 banci. Numarul creditelor cu restante curente se cifreaza la 231.000, suma pe care rau-platnicii o au de achitat ridicindu-se la 162 de milioane RON in octombrie. Datoriile in valuta se cifreaza la 4 milioane de euro si 1,4 milioane de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri