Bancile au reluat semnificativ creditarea in valuta in luna aprilie, soldul creditului neguvernamental acordat in valuta inregistrand o creste de 1,4% fata de luna martie si de 3,5% fata de perioada similara din 2009. In acelasi timp, creditul in lei a continuat sa scada, dovedind ca romanii nu sunt atrasi de imprumuturile in moneda nationala.
Bancile au reluat activitatea principala de business in aprilie, cea de acordare de credite, insa romanii continua sa fie tentati tot de creditele in valuta in ciuda usoarei volatilitati a cursului de schimb. Soldul creditului neguvernamental in valuta acordat de bancile comerciale a cresut in aprilie cu 1,4% fata de luna precedent si s-a majorat cu 3,5% fata de perioada similara din 2009, pana la un total de 122,13 miliarde lei (aproximativ 30 de miliarde de euro).

Creditele in valuta acordate populatiei au crescut cu 1,4% in aprilie fata de martie, ajungand la 61,37 miliarde lei, iar imprumuturile in moneda straina acordate companiilor s-au majorat in perioada analizata cu 1,3%, pana la 60,76 miliarde lei.

La nivel anual, creditul in valuta acordat populatiei inregistreaza o rata de crestere de 2%, iar cel acordat companiilor avanseaza cu 5,1%.
In sens opus, companiile si populatia tind sa stea departe de creditele in lei din cauza dobanzilor ridicate si, desi bancherii sustin oficial creditarea in lei, bancile inca nu reusesc sa acorde imprumuturi in lei.

Soldul creditului neguvernamental in lei a scazut in aprilie cu 1% fata de luna precedent si s-a diminuat cu 5,3% fata de nivelul din perioada similara a anului trecut, coborand la 78,18 miliarde lei. Cea mai ampla reducere s-a inregistrat la nivelul soldului creditelor in lei acordate companiilor, care s-a redus cu 1,7% fata de luna martie si cu 5,3% fata de luna aprilie a anului 2009.

La nivelul activitatii de creditare, soldul imprumuturilor acordate de banci in Romania a crescut in aprilie cu 0,5% fata de martie, dar este cu 0,1% mai redus fata de perioada similara de anul trecut.

Valoarea totala a creditelor acordate in economie a ajuns luna trecuta la 200,32 miliarde lei (circa 48 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri