In paralel cu negocierile de privatizare cu Erste Bank si Banco Comercial Portugues, ultima emisiune de euroobligatiuni lansata de BCR a fost puternic suprasubscrisa, aducand bancii 500 milioane euro la o rata anuala de dobanda (cupon) de 3,75%. Emisiunea BCR a fost intermediata de ABN Amro si BNP Paribas si a beneficiat de calificative foarte bune la lansare din partea agentiilor internationale de rating, respectiv BB- de la Standard& Poors si BB< de la Fitch, cu perspectiva pozitiva.

Cu aceasta informatie, investitori din peste 16 tari au plasat in piata ordine de cumparare de peste 750 milioane euro pentru eurobondurile BCR, emisiunea fiind suprasubscrisa fata de valoarea de lansare, de 300 milioane euro. Cei 500 milioane euro atrasi de BCR prin acest imprumut obligatar vor fi orientati spre dezvoltarea afacerilor bancii, inclusiv pentru diversificarea surselor de finantare actuale, in conditiile in care piata romaneasca, de credite in special, ofera foarte multe oportunitati de afaceri, ne-a declarat Cornel Cojocaru. Obligatiunile BCR, de tipul senior notes, au o maturitate de trei ani, un randament la emitere (yield) de 4% anual si o rata fixa anuala a cuponului de 3,75%.

Pretul de emisiune a fost de 99,306% din valoarea par, cu un randament de 0,95% peste nivelul euro swap la trei ani. Am dorit si am reusit sa atingem un anumit nivel calitativ, sub aspectul costurilor reduse si al interesului deosebit al investitorilor, care vor constitui o referinta pentru orice emisiune viitoare de titluri de valoare a unei companii din Romania si chiar pentru titlurile care vor fi emise de stat, a declarat Dan Bunea, vicepresedinte executiv al BCR. Banca Comerciala Romana a atras 1,5 miliarde euro de pe pietele de capital internationale in anul 2005 pe baza propriei bonitati, garantata prin prestigiul bancii ce a fixat noi niveluri calitative pentru imprumuturile entitatilor romanesti, ne-a declarat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

BCR a mai lansat in 2005 doua imprumuturi sindicalizate succesive de peste 620 milioane dolari - primul in martie, de 200 milioane dolari, al doilea in luna august, de peste 400 milioane dolari (din care a rambursat anticipat primul imprumut pentru ca a obtinut o rata mai buna de dobanda).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri