Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a avertizat ieri ca banii ce urmeaza a fi obtinuti din vanzarea Bancii Comerciale Romane (BCR) nu trebuie folositi pentru plata salariilor, deoarece ar inflama consumul si inflatia nu ar mai putea fi stapanita. Directia banilor rezultati din privatizarea BCR, conform opiniilor in randul coalitiei aflate la guvernare, ar putea lua partial calea dezvoltarii infrastructurii in Educatie, dar si a dezvoltarii sistemului de pensii privat, care va crea un gol in bugetul pensiilor de stat.
Banii, odata iesiti din contul temporar (escrow) in care vor fi depusi fie de austriecii de la Erste Bank, fie de portughezii de la Millenium BCP, pot crea probleme rezervei administrate de banca centrala. In orice caz, spune Isarescu, banii din privatizare nu trebuie indreptati catre cresteri salariale, ci catre investitii. Din pacate, insa, Romania sta prost la capitolul proiecte de investitii, a admis guvernatorul. "La investitii trebuie sa muncesti, sa depui efort, sa faci proiecte. Or, toate proiectele din Romania sunt ganduri. Nu exista nimic in spatele lor in afara de consum", considera Isarescu.

Cum inflamarea consumului ar arunca Romania departe de obiectivul de inflatie, este greu de crezut ca majorarile salariale cerute de sindicalisti, fie ele de opt procente, fie mai mici, vor fi obtinute din fonduri rezultate din privatizare. Isarescu spune ca in piata exista bani, insa nu ar trebui directionati catre consum. Guvernul nu poate sa acorde majorarile salariale cerute de sindicatele din invatamant fara sa creeze presiuni inflationiste, a lasat sa se inteleaga guvernatorul. "Guvernul trebuie sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestor probleme fara a crea presiuni inflationiste. BNR va actiona in functie de obiectivul ei principal- tintirea inflatiei", spune Isarescu.

Singurul instrument aflat in "tolba" BNR pentru domolirea inflatiei provocata de inflamarea consumului este limitarea creditarii."Orice majorare salariala are ca efect o crestere a presiunii asupra inflatiei. In cazul BNR, depinde de cum compensam cu masurile de politica monetara", afirma guvernatorul.

El crede ca in luna octombrie creditele, in special cele in valuta, au scazut, fapt evidentiat "pe baza de observatie".

Intrebat ce parere are despre estimarile unor economisti privitoare la sumele trimise de muncitorii din strainatate, conform carora acestea vor depasi prognoza BNR (de circa 3,5 miliarde euro), din cauza intrarilor de capital de la finalul acestui an, Isarescu a lasat sa se inteleaga ca exista anumite interese legate de influentarea cursului de schimb al leului. "Cineva vrea sa se intample ceva cu cursul... Nu mai este cazul. Cand vom avea calculele finale statistice referitoare la balanta de plati, se va demonstra ca nu a avut loc o deteriorare semnificativa a deficitului de cont curent in acest an.

Isarescu ne-a declarat ca, deocamdata, estimeaza deficitul de cont curent al acestui an la 8,4% din produsul intern brut (PIB), incluzand in metodologia noua de calcul al acestuia profitul reinvestit al firmelor la un nivel "superconservator", care nu va permite eventuale reevaluari neagative.

In acelasi timp, PIB va creste de la 59 milioane euro anul trecut la 72 de milioane euro anul acesta, parte din crestere fiind, insa, cauzata si de aprecierea masiva a leului, in comparatie cu moneda unica. Sterilizarile BNR din acest an, incluzand rezervele obligatorii ale bancilor in lei si valuta, ating circa 10 miliarde de euro, suma ce reprezinta aproape 30% din totalul activelor bancare.

Odata cu plata facuta in contul bondurilor emise si rascumparate de Romania, in valoare de 300 de milioane euro, precum si din cauza limitarii interventiilor BNR pe piata valutara - proces demarat inca din septembrie - rezerva BNR s-a diminuat cu circa 400 de milioane euro.

Deocamdata, a admis Isarescu, ministrul de Finante Sebastian Vladescu nu stie inca in ce mod vor fi folosite cele doua miliarde de euro rezultate din privatizarea celei mai mari banci romanesti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri