Piata de capital romaneasca a primit cu destul de multe rezerve vestea ca Fondul Proprietatea, infiintat de autoritati pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati abuziv, va fi cotat la Bursa de Valori Bucuresti de la jumatatea anului 2006. \"Ma tem ca Fondul Proprietatea nu va intra la tranzactionare in BVB la jumatatea anului viitor pentru ca stiu cum se misca statul in general si cum s-au derulat subscrierile anterioare pentru despagubirea fostilor proprietari, nefinalizate nici acum, la un an de la depunerea documentelor pentru oferte\", sustin reprezentantii societatilor intermediare care sunt membre ale Bursei de Valori Bucuresti.
"Fondul Proprietatea arata ca un fel de Societate de Investitii Financiara - SIF, dar anuntul legat de cotarea sa nu este transparent si nu ofera pietei informatii suficiente pentru deciziile viitoare si, mai ales, nu se spune cine va raspunde pentru deciziile luate si ce garantii se aduc", sustin analistii bursieri. Un exemplu in acest sens, dat de brokeri, este ca Guvernul vrea sa includa in Fondul Proprietatea si unele creante de incasat ale Romaniei. "Daca ar introduce aceste creante la valoarea recuperata ar fi bine, dar noi am inteles ca vor fi trecute in capital la valoarea de recuperare, cand toata lumea stie ca, prin licitatie pentru o datorie a Irakului de 2 miliarde euro nu pot sa scot mai mult de 11 milioane euro", ne-au declarat surse din cadrul pietei de capital.

Brokerii cer transparenta in constituirea Fondului Proprietatea si chiar o pagina sau sectiune speciala pe Internet, care sa arata clar care sunt componentele sale, care e valoarea capitalului, a actiunilor, cum se vor distribui aceste tiluri si cand se vor face demersurile catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pentru cotarea lui la BVB. "M-as bucura enorm sa intre din momentul anuntat de Guvern pentru ca Fondul Proprietatea ar fi cel mai mare emitent din Romania cotat la Bursa, cu fonduri ce ar putea urca pana la 5 miliarde euro in acelasi an, este un instrument financiar de care noi, brokerii, ducem lipsa si ne dorim intrarea sa cat mai rapida pe piata", adauga brokerii.

Totusi, pe piata bursiera persista intrebarile legate de Fondul Proprietatea, organizat ca organism de plasament colectiv (fond mutual), mai ales sub aspectul actiunilor ce il vor compune. "Sunt mai multe necunoscute in jurul acestui fond, nu exista niste analize clare si este imperios necesar sa se stie ce contine pentru ca Bursa sa poata face analize asupra potentialului sau", spun brokerii.

De exemplu, Guvernul a anuntat ca un pachet de 4% din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) va intra in structura fondului, dar brokerii nu au putut identifica de unde provin aceste titluri - de la actionarul majoritar, cu 62%, ce va prelua banca prin privatizare, sau de la salariatii si fostii angajati, cu o detinere anuntata de 6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri