Daca proiectul de lege privind pensiile private nu va suferi modificari pana la adoptarea de catre cele doua Camere ale parlamentului, orice roman va putea cheltui pana la 15% din venitul lunar impozabil pentru a contribui la un fond privat de pensii.
Contributia poate fi mpartita ntre angajat si angajator, potrivit contractului colectiv de munca sau protocolului ncheiat cu reprezentantii angajatilor. Proiectul de lege precizeaza ca suma reprezentnd contributiile la fondurile de pensii facultative ale angajatului este deductibila, n limita sumei reprezentnd echivalentul n lei a 200 de euro ntr-un an fiscal.

Aceeasi facilitate fiscala se acorda angajatorilor pentru suma reprezentnd contributiile la fondurile de pensii, la calculul profitului impozabil, n limita sumei reprezentnd echivalentul n lei a 200 de euro ntr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Daca un participant nceteaza plata contributiei, acesta si pastreaza drepturile conform regulilor schemei de pensii facultative, cu exceptia situatiei n care a solicitat transferul catre alt fond de pensii facultative. Activul personal al participantului la fondul de pensii este utilizat numai pentru obtinerea unei pensii facultative. Orice angajat, functionar sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru aderarea la un fond de pensii facultative.

Administratorii fondurilor

Proiectul de lege precizeaza si etapele de autorizare si functionare, precum si mecanismul de administrare a fondurilor de pensii. Astfel, pot administra fonduri de pensii facultative societatile de pensii, de administrare a investitiilor si de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Sunt autorizate sa constituie societati, n vederea administrarii de fonduri de pensii private, numai fondatorii care dispun de resursele financiare necesare si nu au datorii catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale.

Capitalul social minim necesar pentru administrarea de fonduri de pensii este echivalentul n lei al sumei de 1,5 milioane euro, bani care nu pot proveni din mprumuturi sau credite si nu pot fi grevati de sarcini. Pentru administrarea unui fond de pensii, administratorul percepe participantilor si beneficiarilor un comision de administrare.

Schema de pensie facultativa este elaborata si propusa de administrator, nsa pentru punerea n aplicare acesta trebuie sa obtina autorizarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Fondul de pensii facultative va putea primi contributii numai dupa autorizarea si verificarea ndeplinirii conditiilor de catre CSSPP. Aceasta comisie verifica obligatia administratorului de investire prudentiala a activelor fondurilor de pensii, astfel nct fondurile sa fie investite n interesul participantilor si beneficiarilor. Investitiile activelor fondurilor de pensii facultative sunt scutite de impozit pna la momentul platii dreptului cuvenit participantilor si beneficiarilor.

Pensia suplimentara, dupa 60 de ani

Dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu ndeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:
- participantul, barbat sau femeie, a mplinit vrsta de 60 de ani
- au fost platite minimum 90 de contributii lunare
- activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, emise ulterior intrarii n vigoare a legii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri